Meer details over twee overlijdens met mogelijke link coronavaccin, gaat om twee vrouwen: "Uiterst zeldzaam"

Er zijn iets meer details over de twee overlijdens waarbij er een vermoedelijk een link is met het coronavaccin. Het gaat over twee vrouwen, een veertiger en een vijftiger, waarbij het niet bekend is of ze een onderliggende aandoening hadden. "Dit gaat om uiterst zeldzame bijwerkingen", zegt vaccinoloog Isabel Leroux-Roels.

Voor het eerst sinds het begin van de vaccinatiecampagne in België wordt bij twee overlijdens een oorzakelijk verband met een coronavaccin waarschijnlijk geacht. Dat meldt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het gaat in beide gevallen om Vaxzevria, de nieuwe naam van de entstof van AstraZeneca. De slachtoffers zijn twee vrouwen, een veertiger en een vijftiger. Onderliggende aandoeningen zijn niet bekend. "Het is heel zeldzaam. Het zijn de eerste overlijdens in ons land die gelinkt worden aan een coronavaccin", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Er zijn al vier miljoen prikken gezet, waarvan 1 miljoen met AstraZeneca."

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In één geval is er sprake van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten, wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk. In het andere geval gaat het om immuun trombocytopenie, een aandoening waarbij lage hoeveelheden van bloedplaatjes kunnen leiden tot bloedingen. Een link met een inenting met Vaxzevria wordt door het FAGG in beide gevallen als "waarschijnlijk" beschouwd.

Dat bevestigt de woordvoerder van het FAGG Ann Eeckhout: “In België zijn er inderdaad 2 overlijdens waar het oorzakelijk verband met het vaccin Vaxzevria van AstraZeneca waarschijnlijk wordt geacht. Het gaat om bijwerkingen die op Europees niveau al worden onderzocht. Voor het ene geval wordt de bijsluiter aangepast. Voor het andere geval is het oorzakelijk verband nog niet duidelijk, maar we hebben een veiligheidssignaal, dus eventueel een nieuwe of een gewijzigde bijwerking."

"Het gaat gelukkig om zeer zeldzame aandoeningen, zeker als we gaan kijken naar het aantal toegediende vaccins, zowel in België als op Europees niveau. En de algemene voordelen van vaccins bij het voorkomen van COVID-19 – met bijbehorende risico’s – wegen nog altijd op tegen mogelijke bijwerkingen en problemen.”

"Dit mag ons vertrouwen in de vaccins niet teniet doen", zegt ook vaccinoloog Isabel Leroux-Roels, die benadrukt dat het om "uiterst zeldzame bijwerkingen" gaan. "Elk vaccin - niet enkel de covidvaccins - kunnen bijwerkingen uitlokken. De meeste symptomen, zoals hoofdpijn of koorts, duren meestal niet langer dan enkele dagen. Ze verdwijnen spontaan. Als ernstige hoofdpijn langer duurt of een pijnstiller niet werkt, is het beter om een dokter te raadplegen. Die kan via een bloedafname kijken of er een tekort aan bloedplaatjes is."

Hoe dan ook gaat het om uiterst zeldzame gevallen, die ook al door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA gesignaleerd zijn. Het FAGG vraagt mensen om bijwerkingen te blijven melden via www.eenbijwerkingmelden.be

Meest gelezen