Hassan Iasir, één van de moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen.

Tweede moordenaar agente Kitty Van Nieuwenhuysen naar huis met enkelband: "Geen slag, maar boks in ons gezicht"

Hassan Iasir, één van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen, mag de gevangenis verlaten en de rest van zijn straf uitzitten onder elektronisch toezicht. "Wij zijn opnieuw zwaar ontgoocheld in justitie. Dit is geen slag, maar een boks in ons gezicht", reageert vader Johan Van Nieuwenhuysen bij Radio 2 Vlaams-Brabant.

Iasir was één van de drie daders die in 2007 bij een huisinvasie in Lot bij Beersel de politie onder vuur namen en daarbij politie-inspecteur Kitty Van Nieuwenhuysen om het leven brachten. Het trio werd daarvoor in 2011 veroordeeld tot 30 jaar opsluiting. Eén van de daders, Nourredine Cheikni, mocht een paar jaar geleden al de gevangenis verlaten met een enkelband. Verschillende politievakbonden voerden destijds actie voor het Antwerpse justitiepaleis tegen die beslissing. Iasir kreeg in oktober al beperkte detentie, maar zal nu onder elektronisch toezicht worden geplaatst. De derde veroordeelde, Galip Gurum, zit nog steeds in de cel.

Zware frustraties

Een paar jaar nadat Cheikni al een enkelband kreeg, krijgt vader Johan Van Nieuwenhuyzen opnieuw een klap te verwerken. "Iemand krijgt 30 jaar cel en na amper 13 jaar kan hij zomaar vrijkomen. Zijn kompaan zelfs al na 11,5 jaar. Zoveel is een mensenleven dus waard. Wij zijn onze dochter kwijt voor de rest van ons leven, maar zij kunnen nu rustig verder doen alsof er niets is gebeurd. Dat frustreert ons enorm. Kitty heeft nooit een tweede kans gekregen."

Chronische pijn

Bij de home invasion in 2007, waarbij Kitty Van Nieuwenhuysen overleed, raakte haar collega Peter Van Stalle zwaargewond door dezelfde kogelregen. De daders wilden toen een vluchtwagen stelen en drongen daarom het huis van de familie Sacoor binnen. Daar verwondden ze vader Ismael Sacoor toen die zijn gezin wilde beschermen. Net als de andere slachtoffers en nabestaanden kreeg ook Sacoor een brief met daarin de boodschap dat Iasir de gevangenis mag verlaten. "We wisten dat dat er zat aan te komen. Die man heeft - net als de anderen - nooit spijt betuigd over wat er is gebeurd. Hj heeft geen enkel schuldbesef en schakelde advocaten in om hem zo snel mogelijk uit de gevangenis te krijgen", aldus Sacoor.

Ook veertien jaar na de feiten, leeft Sacoor nog steeds met chronische pijn die te wijten is aan zijn verwondingen van toen. "Ik heb een pijnpomp en neem nog altijd zware medicatie. Ik probeer er zo goed mogelijk mee te leven. De daders moeten van de rechtbank allemaal een schadevergoeding betalen, maar tot nu toe heb ik daar nog geen eurocent van gezien. Ze kregen alle drie lange gevangenisstraffen, maar intussen kunnen ze wel opnieuw proeven van hun vrijheid. Ik heb het daar heel lastig mee."

De ouders van Kitty leggen bloemen neer aan haar herdenkingsmonument in Lot.

Meest gelezen