Stad Gent

Vandalen besmeuren en stelen losse stoelen in Gentse parken: “Nog drie exemplaren vermist”

In Gent hebben vandalen 40 losse stoelen uit parken gestolen en besmeurd met graffiti. Het gaat om stoelen die de stad in parken plaatste en die bezoekers vrij kunnen gebruiken om samen te zetten en elkaar zo coronaveilig te ontmoeten. De stoelen verdwenen dinsdagnacht, de groendienst kon intussen 37 exemplaren terugvinden. 

Stad Gent plaatste in enkele parken 250 losse stoelen. Bezoekers mogen ze overal zetten maar ze moeten wel in de parken blijven. Ze meenemen naar huis is dus niet de bedoeling. In het Coyendanspark in Gent bleken vandalen dat anders begrepen te hebben. Daar verdwenen dinsdagnacht 40 exemplaren.

Vandalen hebben de stoelen bewust uit het park gehaald en gevandaliseerd

schepen Astrid De Bruycker (Vooruit)

Even leek het erop dat de 40 stoelen gestolen waren, ze hebben samen een waarde van 3.000 euro. Maar later werd duidelijk dat de stoelen in de buurt van het park lagen en besmeurd werden door vandalen. De stad  stapt naar de politie. Ze is blij dat de meeste stoelen intussen opnieuw terecht zijn. “We gaan door met dit project en breiden het later zelfs nog uit naar 5 andere parken”, zegt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit).

Net als in Parijs en... Maldegem

Gent experimenteerde vorige zomer al met de losse stoelen in de parken en haalde de mosterd in wereldsteden als Parijs waar er al langer met het concept gewerkt wordt. Ook in het Sint-Annapark in Maldegem werken ze met losstaande stoelen voor bezoekers. Zij kunnen die neerzetten en groeperen waar ze willen om elkaar zo coronaveilig te ontmoeten. 

Verdwaalde stoelen

Ook bij het proefproject vorig jaar in het Zuid- en het Coyendanspark verdwenen er af en toe stoelen maar dat betekent niet dat we het hele project moeten afblazen”, gaat De Bruycker verder. “De meeste Gentenaars deugen en vinden het een tof project. We krijgen er erg goede reacties op en gaan er dan ook mee door.” 

Ook in Maldegem verdwijnen er af en toe stoelen die dan later terug gevonden worden. “Op dit moment is er 1 exemplaar vermist, maar dat komt misschien letterlijk boven water als we eens in de Ede gaan kijken”, klinkt het daar. 

kasto80

Meest gelezen