Natuurpunt

Vreemde natuurroof in natuurgebied Brakel: “40 beschermde wilde orchideeën verdwenen”

In natuurgebied het Burreken, in Brakel, zijn 40 zeldzame en beschermde bosorchissen verdwenen. De beheerder van het gebied vermoedt dat natuurrovers de planten hebben uitgegraven. Natuurpunt dient een klacht in bij de politie. 

In het Burreken, een natuurgebied in Brakel, merkten enkele vrijwilligers bij het opmaken van de inventaris dat er iets niet pluis was. 40 zeldzame én beschermde bosorchissen bleken verdwenen te zijn. Natuurrovers zijn erg secuur te werk gegaan en hebben de planten volledig uitgegraven. 

De planten zijn niet opgegeten door dieren, er zijn duidelijke graafsporen.
Filip Hebberecht van Natuurpunt

Natuurpunt, de beheerder van het gebied, is geschokt en stapt naar de politie. "Er is kwaad opzet in het spel, deze roof is voorbereid", zegt Filip Hebberecht van Natuurpunt. 

Zeldzame inheemse orchidee

De bosorchis is een beschermde plant en komt bijna uitsluitend voor in natuurgebieden. Het is een wilde soort orchidee. “We beheren deze gebieden extra zorgvuldig om de plant te beschermen”, verklaart Jos Gyssels van Natuurpunt. 

De bosorchis groeit enkel in oude bossen met zuivere en vochtige gronden met schimmels en kalk in de bodem
Filip Hebberecht van Natuurpunt

“We hebben nooit veel verteld over deze plant aan het grote publiek, net om diefstallen te voorkomen”, beaamt ook Filip Hebberecht.

Dader(s) met groene vingers?

Beschermde planten roven is verboden. Er staan straffen en boetes op. De politie voert een onderzoek. “We vermoeden dat orchideeënliefhebbers achter de diefstal zitten”, verklaart Ghyssels. “Ze willen de planten intact om ze in eigen tuin te kweken.” Natuurpunt benadrukt dat het een onverstandige roof is omdat de planten amper in tuinen gedijen. “We roepen iedereen op om verdachte zaken te melden.”

kasto80

Meest gelezen