Videospeler inladen...

"Vaccinatiebereidheid lager bij jongeren en afhankelijk van politieke voorkeur", Ivan De Vadder over De Stemming

Jongeren zijn minder geneigd om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus dan ouderen, en ook de politieke voorkeur maakt een verschil voor de vaccinatiebereidheid. Dat blijkt uit De Stemming, een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard. Politiek journalist Ivan De Vadder licht de eerste resultaten toe in onze VRT NWS Live.

Eerst het goede nieuws: gemiddeld 81 procent van de Vlamingen is bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus van zodra er voor hem of haar een vaccin ter beschikking is. Dat blijkt uit De Stemming, een onderzoek bij 2.000 Vlamingen in opdracht van VRT NWS en De Standaard. 

"Maar gemiddeld is natuurlijk een vervelend woord, daarmee haal je de hoogtes en laagtes eruit", legt politiek journalist Ivan De Vadder uit. En die verschillen zijn er wel degelijk. Zo speelt bijvoorbeeld de leeftijd en politieke voorkeur mee in de vaccinatiebereidheid:

Videospeler inladen...

Een uitdaging dus voor de politiek om ook zoveel mogelijk jongeren, laagopgeleiden en kiezers van Groen of Vlaams Belang te overtuigen  zich te laten vaccineren, om zo voldoende groepsimmuniteit te kunnen bereiken. Maar hebben we niet te veel ministers van Volksgezondheid om een éénduidig en krachtig signaal te geven hiervoor?

Videospeler inladen...

Los van de vaccinatiebereidheid is 7 op de 10 Vlamingen er wel van overtuigd dat de vaccins ons naar het rijk van de vrijheid zullen leiden. Voor een aantal mensen is dat rijk al in zicht, maar voor de meerderheid is het nog wachten op een eerste prik. Gunnen we de mensen die al een vaccin gekregen hebben meer vrijheden dan de mensen die nog wachten op een spuitje?

Videospeler inladen...

Wil je het volledige gesprek met politiek journalist Ivan De Vadder herbekijken? Dat kan hier: 

Videospeler inladen...

Het eerste luik van De Stemming kan je hier nalezen. Het onderzoek peilde ook nog naar andere onderwerpen, de resultaten daarvan worden de komende dagen bekendgemaakt. 

Meest gelezen