De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov

VS geeft verzet op tegen omstreden Nord Stream 2-gaspijpleiding en wil samenwerking met Rusland

De Verenigde Staten willen samenwerken met Rusland "om de wereld veiliger te maken". Maar als Moskou zich "agressief" gedraagt, zullen de Amerikanen wel reageren. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd. Ook het verzet tegen Nord Stream 2 neemt af, dat is de gaspijplijn die van Rusland naar Duitsland loopt. De VS wil bondgenoot Duitsland niet tegenwerken. 

Het is de eerste ontmoeting van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Het eerste gesprek tussen beide ministers vindt plaats tijdens een bijeenkomst in de marge van de Arctische Raad in het IJslandse Reykjavik.

"Onze visie is dat als de leiders van Rusland en de Verenigde Staten kunnen samenwerken, de wereld veiliger zal zijn", zei Blinken. Ondanks de duidelijk verschillende manier waarop beide landen naar de wereld kijken, klonk het optimistisch "dat er toch manieren konden worden gevonden om samen te werken". Maar Blinken voegde meteen toe dat de VS gepast zal reageren bij "agressieve daden" van Rusland. 

"Een goede start"

 Lavrov toonde zich op zijn beurt bereid over alles te praten, "op voorwaarde dat de discussie eerlijk verloopt en op basis van wederzijds respect".  De ontmoeting werd omschreven als "een goede start".

"De Amerikaanse president Joe Biden wil een voorspelbare en stabiele relatie met Rusland", zei Blinken nog. "Beide landen zouden kunnen samenwerken om de coronapandemie aan te pakken en om klimaatverandering tegen te gaan". Blinken zag ook mogelijkheden om het nucleaire programma van Iran en Noord-Korea, en de oorlog in Afghanistan samen te bekijken. Ook de Russische troepen aan de grens met Oekraïne stonden op de agenda om te bespreken. Het gesprek duurde bijna twee uur. 

(Lees verder onder de foto)

VS geeft verzet op tegen Nord Stream 2

Gisteravond raakte ook bekend dat Washington dan toch geen sancties zal nemen tegen Nord Stream 2, de omstreden gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland. De regering-Biden besliste om het hoofdbedrijf achter het project, Nord Stream AG en zijn directeur, te sparen. De VS is nog steeds tegen het project gekant, maar Blinken zegt dat sancties niet in het belang zijn van de VS.  De Amerikanen willen bondgenoot Duitsland namelijk niet tegen zich in het harnas jagen. Washington vindt wel dat Duitsland en de EU zich ermee te veel afhankelijk maken van Rusland.

Maar de VS legde dan weer wel sancties op tegen enkele Russische schepen en bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van de gaspijpleiding. Toch wordt verwacht dat deze weinig impact zullen hebben op het totale project. 

Rusland reageert "tevreden"

Rusland heeft ondertussen gereageerd. De Russen zijn tevreden nu de Verenigde Staten nieuwe sancties in het dossier rond de pijpleiding Nord Stream 2 laten varen. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov juicht alvast toe dat grote moeilijkheden afgewend zijn, meldt het Russische persagentschap Interfax. "Wij en ook onze internationale partners in het project zijn ervan overtuigd dat het project niet aan druk van derde landen blootgesteld mag worden." De vorige sancties waren illegaal en vormden schending van het internationaal recht, zei hij.

Volgens Peskov is het ook een "positief signaal" dat de VS tot het besef zijn gekomen dat afzien van sancties in hun eigen belang was. 

Miljardenproject dit jaar afgerond

De omstreden gasleiding van Rusland naar Duitsland via de Oostzee is grotendeels afgewerkt. In Duitse wateren moet volgens officiële cijfers van de eerste buis nog 13,9 kilometer aangelegd worden en van een tweede 16,8 kilometer.  Het miljardenproject zal waarschijnlijk dit jaar nog worden afgerond. 

(c) dpa-Zentralbild

Meest gelezen