Waarom blijven chirurgische mondmaskers in supermarkten zo duur? "Massale voorraad mag niet met verlies verkocht worden"

Je betaalt in de supermarkt vaak 20 euro of meer voor een doos van 50 chirurgische mondmaskers. Nochtans worden dezelfde dozen nu op de markt verkocht voor 4, 5 of 6 euro. De Inspecteur van Radio 2 ontdekt wat er aan de hand is. "Supermarkten zitten met dure stock van vorig jaar. En aangezien verkopen met verlies in ons land verboden is, geraken ze die niet kwijt."

Het aanbod mondmaskers is het voorbije jaar spectaculair toegenomen. Maar van een prijsdaling is er in onze supermarkten nauwelijks iets te merken. Dat is raar: volgens de wet van vraag en aanbod zou dat wel het geval moeten zijn. Hoe meer aanbod er is, hoe lager de prijs.

Waarom zakt die prijs niet? Sven Pichal, De Inspecteur van Radio 2, ontdekt dat alle supermarkten kampen met een overaanbod dat ze maar niet verkocht krijgen. 

Prijzenonderzoek

De beste vergelijking valt te maken voor een pakket van 50 chirurgische mondmaskers. Niet elke supermarkt verkoopt die. Daarom rekent Pichal voor elk aanbod de prijs om naar 50 stuks. Van duur naar iets minder duur levert dat dit lijstje op: 

  • Delhaize en Carrefour: 28,50 euro - 0,57 euro per stuk
  • Aldi: 27 euro - 0,54 euro per stuk
  • Albert Heijn: 26 euro - 0,52 euro per stuk
  • Colruyt en Lidl: 14,99 euro - 0,30 euro per stuk
  • Action: 7,95 euro - 0,15 euro per stuk

Bij Delhaize krijg je er sinds kort per doos van 50 nog een gratis doos bovenop. Maar dan nog kost een doos van 50 stuks 14 euro. 

Action lijkt de winnaar: je betaalt de helft minder per stuk. Maar dat is nog duur in vergelijking met supermarkten in het buitenland. E. Leclerc, de bekende supermarkt in Frankrijk, heeft vorig jaar in september de prijs voor 50 mondmaskers doen zakken naar 5 euro. Vandaag is de prijs bij E. Leclerc zelfs gezakt naar 2 euro. 

Enkel op de markt ziet De Inspecteur in België lagere prijzen. Daar zijn er marktkramers die 4, 5 of 6 euro vragen voor een doos van 50 stuks. Dan kost een mondmasker tussen de 0,08 en 0,12 euro per stuk. 

Inkoopprijs rond 3 euro

Op aanraden van een luisteraar neemt De Inspecteur contact op met de leverancier van mondmaskers van supermarktketen Colruyt, het bedrijf Belscan. Uit hun reactie blijkt dat mondmaskers vandaag nog amper iets kosten. Een pallet chirurgische mondmaskers kost zo'n 1.960 euro, inclusief btw. 

Omgerekend vraagt die importeur 3,07 euro per pak van 50 stuks. Dat zijn dezelfde mondmaskers waar Colruyt dus net geen 15 euro voor vraagt in de winkel.

Het bedrijf vertelt er ook bij dat de inkoopprijs vorig jaar tijdens het begin van de pandemie 10 keer hoger lag. Voor deze hele crisis waren mondmasker dan weer goedkoper. Goedkoper nog dan wat er vandaag voor gevraagd wordt.

Dat is meteen de reden waarom de prijzen in onze supermarkten vandaag nog altijd zo hoog zijn. Supermarkten hebben een grote voorraad ingeslagen. En aangezien het in ons land verboden is om goederen met verlies te verkopen, zijn winkels genoodzaakt om de maskers nog altijd duur te verkopen. 

 Zodra wij mondmaskers tegen lagere aankoopprijzen inkopen, zullen klanten dat ook merken

Colruyt

Reactie supermarkten

"De prijs bij een importeur is bedrijfs­vertrouwelijke informatie, daar heeft een consument geen zaken mee", klinkt het bij Colruyt. "Maar de sector heeft vorig jaar afgesproken dat er geen winst wordt gemaakt met de verkoop van mondmaskers. Daar houden we ons nog steeds nauwgezet aan. Klanten kunnen gerust zijn: zodra wij mondmaskers tegen lagere aankoopprijzen inkopen, zullen zij dat ook merken. Dan zal de prijs dalen."

Volgens Aurélie Gerth, woordvoerder van Carrefour, heeft de supermarkt bij het begin van de coronacrisis een grote voorraad mondmaskers aangelegd om er zeker genoeg te hebben voor medewerkers en klanten. "De prijzen lagen toen inderdaad hoog en wij mogen niet met verlies verkopen. Anderzijds kunnen we garanderen dat we zeker ook geen winst maken op deze mondmaskers." 

Je mag onze 1+1-actie gerust een stockopruiming noemen

Delhaize

Dezelfde uitleg bij Lidl en Aldi, al maakt Aldi-woordvoerder Delphine Hofman zich sterk dat de prijs voor chirurgische mondmaskers binnenkort zal dalen. "Vandaag ziet de markt er anders uit, we merken dan ook dat er veranderingen op komst zijn. Omdat prijszetting een belangrijk onderdeel is van onze strategie, kunnen we hier niet verder over uitweiden." 

Delhaize probeert zichzelf intussen met een actie te verlossen van de verstikkende voorraad. "Er is nu de 1+1-actie en dat mag je gerust een stockopruiming noemen. We zien wel dat er tegenwoordig zeer lage prijzen worden gehanteerd op de markt. Dat heeft alles te maken met het veel hogere aanbod, er zijn nu meer leveranciers die zich mondiaal op deze nieuwe markt hebben gestort."

Meest gelezen