Radio 2

Korte keten-landbouw is helemaal in: "Het is niet oubollig, we geven er een moderne toets aan"

Korte keten-landbouw is allesbehalve ouderwets en helemaal in. Lissy van het Sint-Annahof, Bram van CSA De Kriekelaer en Eef van Buurderij maken bewust die keuze. Hun producten komen vers van het veld op het bord terecht. "Korte keten, korte nachten, maar wél kwaliteit", klinkt het bij Lissy.

Nog een hele week is het de Week van de Korte Keten, een jaarlijkse actie die focust op het lokaal winkelen bij de boer, bij een hoevewinkel of op een markt. Radio 2 Limburg ging langs bij drie Limburgse boeren die elk op hun eigen manier bijdragen tot een zo kort mogelijke keten tussen de producent en de klant. "Wij vermarkten onze lammeren volledig zelf. Er gaat bij ons niets weg naar een grootwarenhuis, dat is onze bewuste keuze", zegt Lissy van het Sint-Annahof in Lummen. "Lamsvlees is sowieso iets dat nog vrij onbekend is en hetgeen wat je in de detailhandel vindt, zijn kottelets of filets, terwijl er nog veel meer lekkers aan een lammetje hangt."

Eef van Buurderij in Herk sluit zich daarbij aan en vindt het belangrijk dat consument en producent met elkaar in contact komen. Zo leer je ook het verhaal achter het product kennen. "Je kan hier effectief zien hoe de lammetjes behandeld worden en wat ermee gedaan wordt. Zo merk je ook hoe hoogstaand de kwaliteit is", zegt Eef. "Je kan ook rechtstreeks tips vragen, bijvoorbeeld hoe je je vlees het beste bakt."

Ontdek hier meer over korte keten-landbouw:

Bij de Buurderij in Herk kan je alle lokale producten online bestellen, maar je moet ze wel nog steeds ter plekke afhalen. "Het is helemaal niet oubollig, wij geven er een moderne toets aan", zegt Eef. "Bij mij is het verhaal ooit begonnen met een klein jongetje dat voor me stond. Ik vroeg vanwaar de melk kwam en hij antwoordde me: uit een fles vanuit de winkel. Ik vond het heel jammer om te horen. Mensen weten niet meer waar hun producten vandaan komen."

Mensen weten niet meer waar hun producten vandaan komen

Eef, Buurderij Herk
Mathijs slaat een babbeltje met de schapen
Radio 2

Van het veld naar het bord

Bram van CSA De Kriekelaer gaat nog een stapje verder in het korte-keten verhaal. CSA staat voor 'Community Supportive Agriculture' en betekent 'landbouw gedragen door de gemeenschap'. Hij is begonnen met het telen van champignons in oude zeecontainers maar intussen is zijn CSA boerderij verder gegroeid en levert hij ook wekelijks groenten aan 100 gezinnen. Al zijn abonnees zijn eigenlijk een soort aandeelhouders. "Ik teel verschillende soorten groenten en zo krijgen ze hun aandeel wekelijks uitbetaald in een groentenpakket", zegt Bram. "Ze kunnen kiezen voor verschillende groottes en zo zorg ik er ook voor dat ik niet één product, maar meerdere producten aflever. De mensen krijgen dus al hun voedingsstoffen binnen zonder dat er een schakel tussen zit. Dus rechstreeks van het veld naar het bord."

(Lees verder onder de foto.)

Daarnaast heeft Bram onlangs mee geïnvesteerd in de horecazaak 'Kapel 16' in Hasselt. "De chef past zijn menu aan naar wat beschikbaar is op het veld. De producten gaan dus rechtstreeks van veld, naar chef, naar tafel", vertelt Bram. "Ook de kwaliteit is beter, want we werken met een zo vers mogelijk product. Altijd innoveren en zo creatief mogelijk zijn dus, daar komt het op aan."

En ook het weer is enorm belangrijk voor landbouwers, legt Bram uit:

De drie Limburgse boeren werken nauw samen om elkaar te steunen. "Eén plus één is meer, want je kan niet alleen een stukje vlees op je bord leggen. Je wil er ook groentjes bij", zegt Eef. "We verbreden onze markt en kunnen mekaar helpen." Lissy vult nog aan: "We zijn zelfs een vriendengroep geworden."

We zijn zelfs een vriendengroep geworden

Lissy, Sint-Annahof Lummen
Live vanop de schapenboerderij Sint-Annahof in Lummen
Radio 2

Nieuwe fietslussen in 7 gemeenten

De provincie Limburg heeft naar aanleiding van de Week van de Korte Keten 7 fietsroutes uitgestippeld. De fietslussen gaan door Hasselt, Wellen, Peer, Oudsbergen, Lummen, Sint-Truiden en Tongeren langs de verschillende boerderijen. Op die manier komt de consument dichter bij de lokale landbouwer. Op de website van de provincie vind je de 7 lussen terug en welke boerderijen je dan passeert. 

Zaterdag is er een georganiseerde fietstocht langs de Buurderijen. Hier kan je inschrijven.

Meest gelezen