"Zwanst na nie": Peter Van den Begin en Stefaan Degand spelen Antwerpse dokwerkers in sensibiliserende minireeks

Koepelorganisatie Cepa van de Antwerpse havenbedrijven lanceert een minireeks met acteurs Peter Van den Begin en Stefaan Degand. Het gaat om 4 filmpjes die belangrijke onderwerpen aankaarten zoals veiligheid, alcohol en drugs, digitalisering en diversiteit in de haven. De filmpjes moeten dokwerkers informeren en sensibiliseren. De twee Antwerpse acteurs maken daarbij gretig gebruik van de nodige portie humor. "Zo willen we gevoelige boodschappen bespreekbaar maken", zegt Cepa.

De minireeks kreeg de sprekende naam "Zwanst na nie". In de reeks gaan acteurs Peter Van den Begin en Stefaan Degand in dialoog over gevoelige onderwerpen. Zo gaat het eerste filmpje over veiligheid in de haven. Met een kwinkslag wijst het duo alle collega-havenarbeiders op de gevaren van werken met luide muziek in de oren en op het belang van veiligheidshandschoenen. 

"Op een authentieke manier leggen ze enkele opvattingen bloot die op de kaai leven, maar uiteindelijk komen ze door hun gesprek tot de juiste boodschap en inzichten”, zegt directeur Yann Pauwels. 

Sensibiliseringscampagne

De minireeks past binnen het beleid van Cepa rond arbeidsveiligheid. Sinds 2016 is het aantal ongevallen in Antwerpse de haven met bijna de helft gedaald, en dat aantal wil Cepa door de sensibiliseringscampagne nog lager krijgen. 

In totaal zijn er zo 4 filmpjes ingeblikt. Die zullen in de loop van het jaar verspreid worden op onder andere het Facebook- en Instagramaccount "Den Havenarbeider".

Meest gelezen