Roemeen Alexandru Caliniuc schuldig aan moord en verkrachting Sofie Muylle, vader Muylle: "Het is een monster" 

De Roemeen Alexandru Caliniuc is door de assisenjury in Brugge schuldig bevonden aan de moord op en verkrachting van Sofie Muylle. De vrouw van 27 kwam vier jaar geleden gewelddadig om het leven op het strand in Knokke. 

Sinds 16 uur deze namiddag zat de 12-koppige volksjury van het assisenhof in Brugge samen over de zeven schuldvragen in het proces rond de moord op Sofie Muylle. Dat assisenproces rond de dood van de vrouw van 27 uit Roeselare startte begin deze week, na een onderzoek van meer dan vier jaar.

Daniel Muylle, de vader van het slachtoffer, reageert opgelucht op de uitspraak, want het was zijns insziens “een dubbeltje op zijn kant, erop of eronder”. De vader zegt dat de dader het verdient om veroordeeld te worden, want “het is een gevaar voor de maatschappij”. “Het is een monster in mijn ogen en ik ben nochtans heel ruimdenkend”, besluit hij na het proces.

Bekijk hier in 1 minuut hoe de zaak-Sofie Muylle in elkaar zat en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Zowel de familie van Sofie Muylle, als de openbaar aanklager herhaalden vandaag nog eens heel duidelijk wat volgens hen de rol is geweest van Alexandru Caliniuc: niet enkel zou hij volgens hen de vrouw op een zeer agressieve wijze verkracht hebben, hij zou haar ook  - actief, dan wel passief - vermoord hebben. 

Want, zo klonk het, hij bood heel bewust geen hulp aan het slachtoffer, wel integendeel, hij versleepte de vrouw onder een houten staketsel om haar te verkrachten en dan te verbergen. Een "seksueel roofdier", aldus de aanklager. 

"Ik denk dat de beelden hebben aangetoond dat je ook kan doden door niet te handelen," verduidelijkte Charlotte Verhaeghe, advocate van de vader van Sofie Muylle. "Maar hij heeft Sofie Muylle ook urenlang gefolterd en actief tot haar dood bijgedragen door geweld te gebruiken en haar te verkrachten."

Ik weet dat ik moet gestraft worden, maar voor de feiten die ik gepleegd heb, niet voor de feiten die ik niet gepleegd heb

Alexandru Caliniuc

Maar dat volgt de verdediging niet. Zij ontkennen de moord en foltering en spreken enkel van een schuldig verzuim in hoofde van Caliniuc. Ook Caliniuc zelf herhaalde dat aan het eind van het proces: "Ik wil mijn excuses aanbieden aan de ouders die hier aanwezig zijn. Ik weet dat ik een fout gemaakt heb. Ik weet dat ik moet gestraft worden, maar voor de feiten die ik gepleegd heb, niet voor de feiten die ik niet gepleegd heb."

"Schaamtelijk", reageerde Filip De Reuze achteraf, advocaat van de broer van Sofie Muylle. "Ik denk dat het past in zijn opportunistische levensstijl. Het is spuwen in het gezicht van de nabestaanden, het is elke verantwoordelijkheid ontlopen." 

Levenslang?

Het hof van asissen heeft nu beslist dat Alexandru Caliniuc wel degelijk schuldig is aan moord en verkrachting. Van foltering was volgens de jury dan weer geen sprake. Door deze uitspraak riskeert Caliniuc een levenslange celstraf. Over die strafmaat neemt het hof volgende week een beslissing. 

Bekijk hier de laatste berichtgeving in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Voor de vader en broer van Sofie Muylle was het een bijzonder zware week", blikt gerechtsjournalist Fatma Taspinar terug op de procesweek.  Vooral de confrontatie met de bewegende beelden van de laatste momenten van Sofie, gefilmd door de veroordeelde, maakte het voor de nabestaanden en de jury bijzonder zwaar.  

Die jury had na de procesweek niet veel tijd nodig om de antwoorden te formuleren op zeven schuldvragen: slechts twee uren hadden ze daarvoor nodig.  "Dat wijst erop dat er heel weinig discussie was", aldus Taspinar. 

Bekijk hier het gesprek met Fatma Taspinar in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen