Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaans president Biden tekent wet om haatmisdrijven tegen Aziaten aan te pakken

In de Verenigde Staten heeft president Joe Biden een wet ondertekend om haatmisdrijven tegen mensen van Aziatische afkomst aan te pakken. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is de haat tegen en discriminatie van de Aziatische gemeenschap in de VS toegenomen. "Haat is een lelijk vergif dat onze natie lang heeft geteisterd en gekweld", zo klinkt het bij Biden.

De hashtag #stopasianhate was het voorbije jaar meer dan eens trending. Sinds de uitbraak van de coronapandemie maken steeds meer mensen van Aziatische afkomst melding van haat en discriminatie, zowel verbaal als fysiek.

"Het aantal haatmisdrijven tegen Aziatische Amerikanen bereikte het afgelopen jaar een shockerend hoogtepunt", zo schrijft de Amerikaanse president Joe Biden op Twitter. "Dat is verkeerd en on-Amerikaans. Aan al diegenen die pijn lijden: we zien je en we willen haat en vooroordelen een halt toeroepen."

Biden tekende de "COVID-19 Hate Crimes Act", een wet die haatmisdrijven tegen mensen van Aziatische afkomst moet aanpakken. Zo komt er een nieuwe ambtenaar bij het Amerikaanse ministerie van Justitie die ervoor moet zorgen dat haatmisdrijven gerelateerd aan COVID-19 sneller behandeld worden. Staten en lokale overheden zullen ook subsidies krijgen om het probleem lokaal aan te pakken.

Bekijk hier een fragment uit de speech die de Amerikaanse president Joe Biden gaf bij de ondertekening van de nieuwe wet en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Telkens wanneer we zwijgen, telkens wanneer we haat laten floreren, liegen we over wie we zijn als een natie

Amerikaans president Joe Biden

"Kung flu"

Nu het Amerikaanse Congres in handen van de Democraten is, voeren verschillende Congresleden en activisten de druk op om haat en discriminatie tegen mensen van Aziatische afkomst aan te pakken. Volgens verschillende onder hen heeft de toename in haatmisdrijven ook te maken met het groeiende anti-Chinese sentiment in de VS en aan de taal van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Die laatste noemde het coronavirus "het Chinese virus" of de "kung flu" en insinueerde dat COVID-19 misschien wel gemaakt was in een Chinees laboratorium.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Eerder deze maand keurde het Amerikaanse Congres de "COVID-19 Hate Crimes Act" al goed met een overweldigende meerderheid. Zowel Democratische als Republikeinse Congresleden stemden voor, wat vandaag eerder uitzonderlijk is in de Amerikaanse politiek. Nu tekent ook de president Biden de wet. "We moeten ons verenigen als één volk, één natie", zo sprak hij tijdens een ondertekeningsceremonie in het Witte Huis.

Meest gelezen