Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Na staakt-het-vuren opnieuw rellen tussen Palestijnse moslims en Israëlische politie in Jeruzalem 

Deze namiddag zijn er opnieuw rellen uitgebroken aan de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem. Volgens de Israëlische politie bekogelden Palestijnse moslims hen met projectielen. De politie reageerde met traangas, rubberkogels en knalgranaten. Intussen is het weer rustig op de Tempelberg. Afgelopen nacht is het staakt-het-vuren ingegaan tussen Israël en de radicale Palestijnse beweging Hamas. België trekt 8 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan de Palestijnse inwoners in Gaza. 

Ongeveer 12 uur na het ingaan van het staakt-het-vuren tussen Israël en de radicale Palestijnse beweging Hamas, zijn er opnieuw rellen uitgebroken op de Tempelberg in het bezette Oost-Jeruzalem.

Vanochtend namen veel Palestijnse moslims deel aan het vrijdaggebed aan de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg, een heilige plaats voor de islamitische gemeenschap. Volgens de Israëlische politie bekogelden Palestijnse jongeren de politie daar met stenen en een brandbom.

De Israëlische politie reageerde met traangas, rubberkogels en knalgranaten. Volgens Palestijnse hulpdiensten hadden zo'n vijftien mensen medische hulp nodig na de politieactie. Veel moslims die voor het gebed aan de al-Aqsa-moskee samengekomen waren, verlieten de Tempelberg toen het geweld startte. Intussen is het er opnieuw rustig.

Bekijk hier beelden van de escalatie op de Tempelberg en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Je kan zelfs denken: wat gaat er vandaag nog gebeuren? Want er is hier niets nodig om het kruitvat te laten ontploffen

Ankie Rechess, correspondent in Israël

Staakt-het-vuren, maar geen vredesbestand

Twee weken geleden zorgde een gelijkaardig incident aan de al-Aqsa-moskee voor een nieuwe escalatie in het conflict tussen Israël en de radicale Palestijnse beweging Hamas. Na 11 dagen van geweld en wederzijdse bombardementen ging afgelopen nacht een staakt-het-vuren in, dankzij bemiddelingen van buurland Egypte.

"Aan de ene kant is het staakt-het-vuren wel een opluchting", zegt onze correspondent in Israël Ankie Rechess. "Maar het overheersende gevoel is eigenlijk: waarom was dit allemaal nodig? Er zijn zo ontzettend veel slachtoffers gevallen, zoveel materiële schade, getraumatiseerde kinderen en eigenlijk geen oplossing want dit blijft een vicieuze cirkel van geweld."

Bekijk hier de reactie van onze Israël-correspondent Ankie Rechess op het staakt-het-vuren en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Het overheersende gevoel is: waarom was dit allemaal nodig? Er zijn zo ontzettend veel slachtoffers gevallen, zoveel materiële schade, getraumatiseerde kinderen

Ankie Rechess, correspondent in Israël

Er is op dit moment dus een soort wapenstilstand, maar hoe het verder zal lopen, is nog maar de vraag. "Er is geen vredesakkoord, er is zelfs geen aanzet om samen rond de tafel te gaan zitten en te onderhandelen over vrede. Op korte termijn kan je zelfs denken: wat gaat er vandaag nog gebeuren? Want er is hier niets nodig om het kruitvat te laten ontploffen."

Belgische humanitaire hulp aan Gaza

Nu het staakt-het-vuren is ingegaan, trekt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) acht miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan de Palestijnse inwoners van Gaza. "De wapens zwijgen eindelijk", zegt Kitir. "Er is onmiddellijk hulp nodig. Daarom steunen wij het VN-fonds met acht miljoen euro. Zij zijn ter plaatse en kunnen onmiddellijk hulp aanbieden.

Er is onmiddellijk hulp nodig. Daarom steunen wij het VN-fonds met 8 miljoen euro

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit)

Feest bij Palestijnen

Vanochtend vierden de Palestijnen het staakt-het-vuren nog. Het was feest in Ramallah en Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied. Ook in het zwaar getroffen Gaza-Stad werd door de Palestijnen tussen het puin gevierd. Na dagen van Israëlische bombardementen, klonken de knallen van vuurwerk. "Allah is groot", was bij de feestende menigte te horen. "Dit is een overwinnig op de joden. We hopen dat God ons bijstaat", klinkt het bij een jonge Palestijn in Ramallah.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" over het staakt-het-vuren en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

In Israël was er van meet af aan meer scepsis: "Mensen uit het zuiden van Israël weten dat dit niets zal veranderen", zei correspondente Ankie Rechess in "De ochtend" op Radio 1. In het zuiden van Israël hebben inwoners het zwaarst te lijden onder de raketten van Hamas vanuit de Gazastrook. "Zij hadden liever gehad dat de operaties tegen Hamas nog even doorgingen. Zij weten dat dit alles niets zal veranderen. Het is een vicieuze cirkel," weet Rechess.

Internationale druk

Voorlopig wordt bestand goed nageleefd, maar "tot 8 minuten voor het ingaan van het bestand, werd nog een enorme rakettenregen vanuit Gaza afgevuurd op het zuiden van Israël," zegt Ankie. "Die werd door Israël niet beantwoord."

Beluister hier het gesprek met correspondente Ankie Rechess vanuit Tel Aviv, in "De ochtend" op Radio 1 en lees daarna voort:

Dat Israël uiteindelijk toch akkoord ging met het staakt-het-vuren, ligt aan de grote druk vanuit de internationale gemeenschap, zegt Rechess. "Uiteindelijk kon Israël niet anders dan akkoord gaan. Zeker omdat, behalve Hamas, ook de radicale groep Islamitische Jihad mee tekende." 

BEKIJK: Wat is Hamas? Deze video legt het je uit in 1 minuut.  (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Meest gelezen