Willem Reyniers (21) uit Antwerpen is nieuwe schaapherder van Gent: "Dit is echt mijn droomjob"

Willem Reyniers is de nieuwe schaapherder van Gent. De 21-jarige Antwerpenaar zal voortaan dagelijks met herdershond Jimmy de 77 ooien laten grazen in de Arteveldestad. “Dit is echt mijn droomjob”, zegt hij.

"Go Jimmy, push! Ha ha ha": al van ver hoor en zie je Willem, Jimmy en zijn schapengevolg afkomen langs de Leie aan de Blaarmeersen. “Jimmy en de schapen moeten me nog een beetje gewoon worden, maar ik merk dat het elke dag beter gaat”, vertelt de jonge Antwerpenaar. “Het is ook nog maar mijn derde dag.” 

‘t Stad

De jongeman is een rasechte Antwerpenaar, 'van ’t Stad’, maar de connectie met de natuur heeft hij altijd al gehad. “Ik heb gestudeerd aan de Steinerschool en via die school kregen we wel boerderijervaringen. Daar is dat toch wel beginnen te kriebelen. Ik heb altijd wel vakantiejobs gedaan op boerderijen. Om mijn Frans te verbeteren ben ik eens een maand naar Zwitserland getrokken. Daar ben ik dan op de boerderij gaan werken en werd het duidelijk dat ik dit professioneel wilde doen. Ik ben daarna ieder jaar teruggekeerd.”

Albanese commando's

Willems trouwe compagnon de route is herdershond Jimmy. De hond is erg ervaren en voelt zich heel erg op zijn gemak bij zijn nieuwe baas. “Hij woont al een tijdje bij mij in in Antwerpen. Jimmy is echt een fantastisch lieve hond die perfect doet wat er van hem verwacht wordt. Hij is ook erg zelfstandig. Enkel op taalvlak zal hij nog wat Nederlands moeten leren, want de vorige herder was een Albanees en hij gaf in die taal commando’s. Vooral die specifieke bevelen zijn nog een beetje moeilijk, maar ondertussen begrijpt hij al wat Nederlands”, lacht hij.

Jimmy is een fantastisch lieve hond die perfect doet wat er van hem verwacht wordt. Hij zal enkel nog wat Nederlands moeten leren, de vorige herder was een Albanees

Herder Willem Reyniers

Voltijdse job

Willem zal vijf dagen op de zeven met de kudde schapen rondtrekken door Gent. Iedere dag start om 9 uur ’s morgens en na 6 tot 8 uur hebben de schapen hun buikje volgegeten. “Het is een voltijdse job en ik kan ervan leven”, zegt de werknemer van de vzw De Grazer. “Maar ik doe dit vooral omdat ik het altijd al wilde doen. Nu verlies ik wel nog heel wat tijd met het op– en afrijden naar Antwerpen. Ik ben alvast volop op zoek naar een huisje hier in Gent.”

Meest gelezen