Nieuw woonzorgcentrum en 90 woningen in centrum Tessenderlo: "We verliezen te veel groen", zegt burgerbeweging

De gemeente Tessenderlo wil begin volgend jaar starten met een nieuw bouwproject in het centrum. Het gaat over een gebied van ongeveer 4 hectare, waar 90 appartementen en woningen komen en ook een nieuw woonzorgcentrum. Maar buurtbewoners stellen er zich vragen bij en hebben zich verenigd in een burgerbeweging 'Red het Kolmenveld'.

Het Kolmenproject gaat over een binnengebied van ongeveer 4 hectare in het centrum van Tessenderlo, dat nu nog bestaat uit een bosje en een open veld. De gemeente plant er (in opdracht van Unicas NV en Liburni NV) zo'n 90 appartementen en woningen en ook een nieuw woonzorgcentrum. Daarnaast is er nog een projectzone waar nog geen invulling aan is gegeven. En er komt ook een randparking met groen, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Stefan Govaerts (CD&V): "We willen er een pleinparking van maken waar auto's gemakkelijk kunnen parkeren aan de rand van de gemeente, maar waar ook bomen, bankjes en speelelementen komen. Er wordt dan een verbinding gemaakt met een vlonderpad tot aan het vroegere 'paddeke'." Op langere termijn komt er ook een doorsteek naar de begraafplaats aan de Schoterweg, die groener gemaakt zal worden.

De natuur warmt op. Je kan airco's plaatsen, maar wij kiezen voor de bomen

Chris Peetermans, burgerbeweging 'Red het Kolmenveld'

Enkele buurtbewoners hebben zich verenigd in een burgerbeweging 'Red het Kolmenveld', zij vinden dat er te veel groen zal  sneuvelen door dit project. "Hier zal een bos verdwijnen en in de plaats komt er een megaproject", zegt Chris Peetermans van de burgerbeweging. "De natuur warmt op, je kan airco's plaatsen, maar wij kiezen voor de bomen. En geef de mensen fatsoenlijke bomen, niet zomaar wat bomen langs de straat." 

Mobiliteit

Daarnaast is ook de mobiliteit een heikel punt volgens de burgerbeweging: "Ik vrees dat men vooral gemikt heeft op het vlot verkeer, maar niet op de veiligheid en op de zwakke weggebruiker", zegt Peetermans. 

Het gemeentebestuur begrijpt de kritiek, maar heeft er in 2015, bij het opstellen van het Ruimtelijk Uitvoerinsplan (RUP), zoveel mogelijk rekening mee gehouden, zegt schepen Stefan Govaerts: "Er zullen zeker meer auto's zijn, maar dat zullen vooral auto's zijn van mensen die daar komen wonen. Het doorgaand verkeer is er onmogelijk gemaakt." 

Woonzorgcentrum

Volgens de burgerbeweging is zo'n grote verkaveling niet meer van deze tijd: "Ik denk dat we beter inzetten op renovatie dan op nieuwbouw. Op die manier wordt er minder openbare ruimte ingenomen en kan er meer groen blijven staan."

Maar langs de andere kant krijgt het gemeentebestuur ook positieve reacties op het bouwproject: "Veel mensen willen dichtbij het centrum wonen of informeren naar het woonzorgcentrum dat er gaat komen. Dat is een woonzorgcentrum met 90 bedden en 20 serviceflats en zal privaat worden uitgebaat. Die service willen we ook aan onze inwoners bieden."

Nog tot en met 2 juni kan je de plannen inkijken in het gemeentehuis (op afspraak) en kan je opmerkingen doorgeven op Omgevingsloket Vlaanderen.

Meest gelezen