Buurtbewoners Hemiksem klagen over nachtelijke spoorwerken: "Zitten recht in ons bed van het lawaai"

In Hemiksem klagen heel wat buurtbewoners van het station over geluidsoverlast. Die komt door nachtelijke onderhoudswerken van de NMBS en spoorwegbeheerder Infrabel. "We zitten recht in ons bed van het lawaai", zegt een buurtbewoner op Facebook. Burgemeester Luc Bouckaert (CD&V) pleitte in "Start Je Dag" voor meer communicatie door Infrabel. "Dat doen we zoveel mogelijk, maar in dit geval was het moeilijk", klinkt het bij de spoornetbeheerder.

Heel wat buurtbewoners in de omgeving van het station klagen over de onderhoudswerken. Vroeger gebeurden die werken in het weekend, maar omdat daar tegenwoordig ook op zaterdag en zondag treinen rijden, moeten de werken 's nachts gebeuren. 

Burgemeester Luc Bouckaert (CD&V) begrijpt dat de werken moeten gebeuren, maar pleit bij Radio 2 Antwerpen wel voor betere communicatie met de buurt. "Er gebeuren regelmatig werken aan het spoor. Meestal 's nachts en meestal zijn zowel de inwoners als het bestuur niet op de hoogte. Jammer, want ook wij kunnen onze bewoners dan niet inlichten."

Meestal zijn zowel de inwoners als het bestuur niet op de hoogte. Jammer want ook wij kunnen onze bewoners dan niet inlichten.

Luc Bouckaert, burgemeester Hemiksem (CD&V)

Dat bij dringende ingrepen niet altijd snel gecommuniceerd kan worden, begrijpt Bouckaert wel. "Maar deze werken zijn al enkele nachten bezig, dat is een gepland werk. Daar had men de buurtbewoners toch wel voor kunnen waarschuwen?"

"Communicatie naar buurtbewoners is voor ons heel belangrijk en we doen dat ook zoveel mogelijk in de mate van het mogelijke", zegt de woordvoerder van Infrabel, Thomas Baeken. Het ging in Hemiksem ook over geplande werken, maar communicatie was deze keer moeilijk: "De werkzaamheden in Hemiksem zijn een onderdeel van werken die over een lange afstand gaan met een mobiele werf, tussen Antwerpen-Zuid en Boom. Het is heel moeilijk om te zeggen waar er precies op welke dag hinder zal zijn."

Het zijn werken over een lange afstand met een mobiele werf. Het is moeilijk te zeggen waar er precies op welke dag hinder zal zijn.
Thomas Baeken, Infrabel

Infrabel is het spoor tussen Antwerpen-Zuid en Boom aan het voorbereiden op warme temperaturen in de zomer: "We voeren werken uit aan de "ballastering", dat zijn die kiezelstenen die onder en rond de sporen liggen. Als het warm wordt, dan gaat het metaal  van de sporen uitzetten. Als die krachten te groot worden, dan kan het spoor vervormen en dat moeten we vermijden. Die kiezels vormen een tegengewicht."

De komende nacht wordt er nog gewerkt en ook volgend weekend nog vier opeenvolgende nachten. Dan zouden die ballastwerken voor dit jaar achter de rug moeten zijn. "We doen ons best om lawaaihinder zoveel mogelijk te beperken, maar dit soort werken, het uitstorten van stenen, kan nu eenmaal niet zonder. We doen dit ook maar één keer per jaar."

Meest gelezen