Dagenlang zoeken in Nationaal Park Hoge Kempen, maar wat met natuur? "Schade onvermijdelijk, maar geen prioriteit"

Al dagenlang wordt er in het Nationaal Park Hoge Kempen gezocht naar de vermiste militair, maar wat betekent die zoektocht voor de natuur? "Schade is onvermijdelijk, maar dat is nu niet prioritair. De veiligheid van de veiligheidsdiensten is nu veel belangrijker", zegt Johan Van Den Bosch, coördinator in het park bij Radio 2.

Het hart van heel wat natuurliefhebbers bloedt bij het zien van de taferelen in het Nationaal Park Hoge Kempen. Waar normaal geen enkele wandelaar of fietser van de klaargemaakte paden mag afwijken, om zo de kostbare natuur te beschermen, rijden nu tal van zware legervoertuigen en brommers door het gebied. 

Johan Van Den Bosch, coördinator van het natuurgebied, blijft er nuchter bij. "Om eerlijk te zijn heb ik daar nog geen minuut van wakker gelegen", geeft hij toe. "Waar ik vooral van wakker lig zijn de mensen die op dit moment in zware omstandigheden onze samenleving, en ons leven, moeten verdedigen. Het effect dat deze operatie op de natuur heeft, mag je niet minimaliseren, maar soms zijn andere zaken nu eenmaal belangrijker."

Natuur is veerkrachtig en robuust en zal zich wel kunnen herstellen
radio 2

Vogelbescherming Vlaanderen kaartte al aan dat het op dit moment broedseizoen is, en dat de massale troepenmacht grote schade zou kunnen aanrichten. "Zo'n grootscheepse actie kan nesten verstoren", zegt Ilse Vervloesem. "Veel dieren zitten met kleintjes, zoals vogels en grondbroeders, maar ook reeën, egels en vossen."

"Dat is een terechte opmerking", vindt Van Den Bosch. "Schade is natuurlijk onvermijdelijk, maar we zullen achteraf moeten bekijken hoe groot die schade net is. Het park strekt zich ook uit over 12.000 hectare, en niet elke meter wordt doorzocht. Natuur is veerkrachtig en robuust en zal zich wel kunnen herstellen."

Ondersteuning

Op dit moment zijn er nog steeds boswachters en vrijwilligers van het Agentschap Natuur en Bos en Natuurvereniging Limburgs Landschap aan de slag, al is het vanop afstand. "We helpen waar we kunnen. Boswachters kennen het gebied goed, en kunnen bijstaan. Vooral van op het kantoor van het Nationaal Park Hoge Kempen zijn we continu aanwezig om alle informatie die er is ook te voorzien", besluit de coördinator.

Meest gelezen