Videospeler inladen...

Premier De Croo (Open VLD) wil plan om geradicaliseerden in gewapende diensten beter op te volgen

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil een plan om geradicaliseerde mensen die werken bij een gewapende overheidsdienst beter kunnen opvolgen. Hij wil dat naar aanleiding van de zaak rond de spoorloze militair. Het actieplan gaat breder dan het leger alleen. "Ik heb geen aanwijzingen dat er binnen andere diensten problemen zijn, maar we moeten actie nemen voor dit zich opnieuw voordoet", aldus De Croo.

Militair Jürgen Conings wordt al sinds dinsdag vermist. Hij heeft extreemrechtse sympathieën en staat op een lijst van het OCAD met potentieel gevaarlijke mensen. De politie is al dagen met man en macht op zoek naar hem, nadat hij in enkele afscheidsbrieven dreigende taal had gesproken tegen de overheid, virologen en het leger. Conings is mogelijk gewapend. Hij kon wapens uit de kazerne meenemen, wat tot heel wat vragen leidt, binnen en buiten de politiek. 

Mij lijkt het logisch dat een gevaarlijk iemand niet aan wapens kan komen. Maar er zijn gradaties in "radicalisering"

Premier De Croo (Open VLD)

Actieplan

Premier De Croo wil nu werk maken van een actieplan voor de opvolging van mensen die radicaliseren en bij een gewapende overheidsdienst werken. Dat heeft hij zo afgesproken met het kernkabinet. Het gaat niet enkel over mogelijk geradicaliseerden bij het het leger, maar ook bij politie, douane en zelfs cipiers.

De verschillende diensten moeten nu een plan gaan uitwerken om extremistische dreiging in te perken, met een bijzondere aandacht voor informatiedoorstroming en het personeelsbeleid (specifiek gericht op wie er toegang tot wapens heeft). "Mij lijkt het logisch dat iemand die een gevaar is geen toegang heeft tot wapens. Maar er zijn gradaties in "radicalisering". Dus onze veiligheidsdiensten moeten nu heel duidelijk bepalen wat de procedures en controles zijn, en op welke manier die mensen ook opgevolgd kunnen worden", aldus de premier. 

Ik heb vandaag geen aanwijzing dat er in andere diensten problemen zouden zijn

Premier De Croo (Open VLD)

Over waar het is foutgelopen doet De Croo geen uitspraken. Conings stond op een OCAD-lijst maar kon toch aan wapens komen. Het is het ADIV (de militaire inlichtingendienst) die de opvolging moet doen van militairen op die lijst. "Informatie circuleert tussen de verschillende diensten, hoe daar mee omgegaan is en waar het is foutgelopen, is nu voorwerp van onderzoek binnen defensie. Maar we moeten het breder analsyeren (...) Ik heb vandaag geen aanwijzing dat er in andere diensten problemen zijn, maar er moeten regels komen over hoe onze gewapende veiligheidsdiensten omgaan met geradicaliseerde personeelsleden", aldus De Croo.

Tegen begin juni al wil hij een voorstel van het coördinatiecomité dat alle inlichtingen- en veiligheidsidensten in ons land overkoepelt. De Veiligheidsraad gaat het plan dan bekijken.

Bekijk fragmenten van het interview met premier De Croo in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook Vlaamse Regering pakt extremisme aan

Net nu heeft de Vlaamse regering een actieplan goedgekeurd tegen radicalisering en extremisme. Bedoeling is om te voorkomen dat mensen in de ban geraken van extreme ideeën, en hun toevlucht nemen tot geweld om de samenleving te raken. 

Nieuw is dat het plan verschillende vormen van extremisme wil aanpakken. Concreet gaat minister van Binnelands bestuur Somers (Open VLD) de veiligheidscellen in de gemeenten versterken waar politie en preventiediensten samenwerken.

Meest gelezen