Defensieminister Dedonder wil alle militairen met toegang tot wapens en gevoelige info screenen

Nu blijkt dat Jürgen Conings ondanks een tuchtsanctie voor zijn gedachtegoed, de kazerne kon uitwandelen met wapens en munitie, wil defensieminister Ludivine Dedonder (PS) een onderzoek naar wat fout liep. Ze kondigt ook een brede screening van alle militairen met toegang tot wapens en gevoelige info aan.  

Met 28 zijn ze, de militairen die in de gaten gehouden worden door de veiligheidsdiensten. Maar van slechts één iemand - Jürgen Conings - ging ook een echte terreurdreiging uit. Dat zei Dedonder op "Matin Première" op de RTBF-radio.

Dedonder vindt dat het systeem gefaald heeft en de maatregelen van defensie om Conings in de gaten te houden - en vooral de toegang tot wapens te ontzeggen - gefaald hebben.

Daarom wil ze een onderzoek naar wat fout liep, maar stuurt ze ook aan op een algemene screening van militairen die toegang hebben tot gevoelige info en plaatsen, en vooral ook tot wapens. "Want hoe kan hij bij die wapens en munitie, en daar vervolgens ook nog de kazerne mee uitstappen?"

En voor de duidelijkheid: het gaat dus over àlle militairen met die toegang, niet enkel zij die in de gaten gehouden worden door de veiligheidsdiensten.

Meest gelezen