Videospeler inladen...

Deze zomer op reis? Zo weet je vooraf precies welke coronamaatregelen er gelden op je bestemming

Als je op reis wil naar het buitenland, dan is het moeilijk in te schatten welke regels je daar moet volgen. Er komt dan wel een coronacertificaat om het reizen zelf gemakkelijker te maken, maar dat vertelt je niets over de coronaregels in je vakantieland of het land waar je doorreist. De Inspecteur van Radio 2 helpt je aan tips om de juiste informatie te vinden.

Het reisadvies van Buitenlandse zaken

Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vind je voor elk land het actuele reisadvies. 

Op de homepage van de website vind je algemene informatie over reizen. De website vermeldt dat het advies niet-bindend is en dat "niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland ten stelligste worden afgeraden". Je leest er ook wat er van jou verwacht wordt wanneer je thuiskomt na een verblijf in het buitenland.

Maar je wil dus eerst en vooral informatie vinden over de coronamaatregelen in het land van jouw bestemming. Daarvoor klik je links bovenaan op 'Op reis in het buitenland'. Daarna klik je door op 'Reisadviezen.'

Op de webpagina 'Reisadviezen' kun je het land van je bestemming ingeven. Je komt dan op een pagina terecht met actuele informatie over:

  • de toegangsmaatregelen om het land binnen te mogen
  • de transitmaatregelen voor wie het land doorreist onderweg naar een andere bestemming
  • en de huidige coronamaatregelen die er gelden

De reisadviezen zijn vaak lijvige webpagina's met héél veel informatie. 

Volgens Karl Lagatie, de woordvoerder van de FOD Buitenlandse zaken, kan dat ook niet anders. "We begrijpen dat het een hele boterham is. Maar we kiezen er bewust voor om alle informatie zo gedetailleerd mogelijk te formuleren. Want wat voor jou misschien op het eerste zicht irrelevant is, is voor een andere reiziger misschien net héél belangrijk."

Bekijk hier ook de berichtgeving in "Het journaal" van 21 mei: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

We kiezen er bewust voor om alle informatie zo gedetailleerd mogelijk te formuleren

FOD Buitenlands Zaken

Het valt De Inspecteur op dat de teksten vaak moeilijk verwoord zijn: lange zinnen met veel juridische termen. Hij stelt voor dat de FOD die teksten nog eens tegen het licht houdt, zeker omdat de pagina's binnenkort geraadpleegd zullen worden door duizenden mensen.

"Het kan inderdaad helderder", zegt Lagatie. "We krijgen die informatie door van onze ambassades en consulaten, vandaar de vaak ambtelijke taal. Het gaat vaak om een combinatie van nationale en lokale maatregelen, en die moet juridisch wel kloppen. Maar we bekijken nog eens of het allemaal niet wat eenvoudiger kan."

En wat met de transit? 

Bij heel wat reisadviezen vind je informatie over transit bij vliegreizen, maar veel minder voor wie reist met de auto. Dat komt volgens Lagatie omdat niet alle landen voor transit dezelfde regels hanteren.

"Sommige landen maken een uitzondering. Zo gelden er voor Duitsland geen bijzondere regels wanneer je erdoorheen rijdt vanuit België. Frankrijk hanteert geen uitzondering. Daar moet je op dit moment dus een bewijs voorleggen van een negatieve PCR-test , zelfs wanneer je er gewoon door rijdt. Dat geldt dus ook wanneer je terugkeert uit je vakantieland met de auto via Frankrijk."

App Re-Open EU

Reis je binnen Europa? Dan kun je ook nog op een andere manier informatie vinden over de buitenlandse coronamaatregelen: de Europese commissie heeft de app en de website 'Re-Open EU' gelanceerd.

Het handige aan die app Re-Open EU is dat je niet alleen je land van vertrek en bestemming kunt ingeven, maar ook de landen die je onderweg doorkruist. Rijd je bijvoorbeeld van België naar Portugal, dan kun je ook de doorreislanden Frankrijk en Spanje ingeven. Zo zie je in één oogopslag welke maatregelen er gelden in de landen waar je doorreist, en aan welke voorwaarden je moet voldoen.  

Helaas zijn ook die teksten niet altijd even helder. Volgens een medewerker van de Europese Commissie komt dat vooral door de taalbarrière.

"De teksten en lijsten van maatregelen die op 'Re-Open EU' staan worden aangeleverd door de landen zelf, in de taal van dat land. Al die informatie wordt door vertaalcomputers vertaald naar het Nederlands. Ook al worden de teksten vaak nog nagelezen, het gaat soms toch ten koste van de leesbaarheid." 

Al die informatie wordt door vertaalcomputers vertaald naar het Nederlands

De vertaalcomputers genereren vaak lange zinnen, maar soms ook ronduit slechte vertalingen. Zo staat er bijvoorbeeld bij verschillende landen dat 'de plekken voor aanbidding' open zijn. De gebedshuizen dus.

Het coronacertificaat (maar dat zegt niets over de reisvoorwaarden)

Er is een akkoord bereikt over de invoering van een coronacertificaat. Dat wordt ingevoerd vanaf 1 juli. Met zo'n coronacertificaat moet je deze zomer gemakkelijker kunnen reizen binnen de Europese Unie. Het document vermeldt of je:

  • gevaccineerd bent
  • tijdelijk immuun bent omdat je de voorbije zes maanden besmet bent geraakt
  • of een negatieve test (niet ouder dan 72 uur) hebt afgelegd.

Het coronacertificaat zegt evenwel niks over de reisvoorwaarden. Die worden nog altijd door de verschillende lidstaten zelf opgelegd. Het blijft dus belangrijk om je goed te informeren voor je boekt. 

Lees algemene voorwaarden wanneer je boekt

Niet alleen de maatregelen die gelden in het land van bestemming zijn belangrijk, ook de voorwaarden bij je boeking zijn tegenwoordig een aandachtspunt. Het ECC, het Europees Centrum voor de Consument, vindt het daarom belangrijk dat elke reiziger beseft dat reizen een zeker risico inhoudt.

Leen Desmedt (ECC) geeft een paar praktische tips. "Controleer goed de voorwaarden vooraleer je op een aanbod ingaat. Kan je kosteloos annuleren? En zo ja, onder welke voorwaarden? Neem voor de veiligheid een screenshot of een foto van de voorwaarden. Zo heb je een bewijs mochten de voorwaarden op de website van de verhuurder of agent wijzigen na je boeking." 

Je doet volgens Desmet ook best wat vergelijkend onderzoek. "Kijk goed na wat de verschillen zijn tussen elk aanbod. Wie biedt wat én vooral: onder welke voorwaarden?"

Kijk goed na wat de verschillen zijn tussen elk aanbod. Wie biedt wat én vooral: onder welke voorwaarden?

Leen Desmedt - ECC

Meest gelezen