Nog 11 extra ondergrondse vuilnisbakken in Edegem: "Op drukke plaatsen als Hof Ter Linden en Fort 5 verdubbelt de afvalcapaciteit"

Edegem gaat volgende maand nog 11 extra ondergrondse vuilnisbakken plaatsen in de gemeente. Die moeten zwerfvuil en sluikstorten tegengaan. Onlangs werden 250 klassieke vuilnisbakken al vervangen door 81 semi-ondergrondse containers met een veel grotere capaciteit. Maar toch was dat op drukke wandelplaatsen als Fort 5 en Hof Ter Linden nog niet genoeg, zegt schepen van Afvalbeleid Albert Follens (N-VA).

Het nieuwe afvalbeleid in de gemeente Edegem breidt uit, want er komen nog eens 11 nieuwe afvalcontainers bij, met een grote ondergrondse container. Die  kunnen zo'n 300 liter afval verwerken en staan vooral aan de ingangen van drukke wandelplaatsen. Zo stond er ook één in aan de ingangen van Hof Ter Linden en Fort 5, maar dat was nog niet genoeg. "Corona zorgde voor veel meer wandelaars en één container was niet genoeg. Nu staan er aan de ingangen twee broederlijk naast elkaar waardoor de capaciteit verdubbelt tot 600 liter. Dat zou voldoende moeten zijn", zegt Follens.

Tegen zwerfvuil en sluikstorten

Het doel van de containers is om zwerfvuil te verminderen. "In en rond vuilnisbakken wordt vaak gesluikstort. Nu is de inwerpopening klein en dus ook minder aantrekkelijk voor sluikstort", zegt Follens. "We volgen dit verder op."

De gemeente zal ook strenger optreden. "Zwerfvuil blijft een hardnekkig probleem, zéker in coronatijden. Daarom zullen we nog extra inzetten op campagnes met als duidelijke boodschap ‘Laat je afval niet zomaar achter. Gooi het niet recycleerbaar afval in een vuilnisbak en/of neem het mee naar huis’ “, legt Follens uit. 

Eind juni zouden alle vuilnisbakken er moeten zijn. Wie daarna nog betrapt wordt op sluikstorten in Edegem, zal een boete krijgen.

Meest gelezen