Politiezones Mechelen-Willebroek en Klein-Brabant gaan fuseren: "Derde grootste zone na Antwerpen en Gent"

De politiezones Mechelen-Willebroek en Klein-Brabant gaan fuseren op 1 januari 2023. Daarmee wordt de nieuwe zone de derde grootste van Vlaanderen, na Antwerpen en Gent. In totaal zal ze zo'n 540 manschappen tellen. Volgens de betrokken burgemeesters heeft zo'n fusie als grote voordeel dat de korpsen zich beter kunnen specialiseren. De huidige korpschefs juichen de plannen toe.

De politiezones Mechelen-Willebroek en Klein-Brabant werkten al nauw samen. "Als sinds 2015 is dat het geval", zegt Kristof Joos (N-VA), de burgemeester van Bornem. "Er was grote ondersteuning op het vlak van dispatching vanuit Mechelen, terwijl Klein-Brabant dan weer ondersteuning gaf wat slachtofferhulp betreft en investeerde in drones. De samenwerking kwam dus van twee kanten."

"We willen meer en betere dienstverlening geven", zegt Eddy Bevers, de burgemeester van Willebroek (N-VA). "Uit ervaring weten we dat schaalvergroting de veiligheidscijfers doet verbeteren, dus meer veiligheid voor de burgers." In de nieuwe politiezone wonen zo'n 161.000 mensen.

Uit ervaring weten we dat schaalvergroting de veiligheidscijfers doet verbeteren

Eddy Bevers, burgemeester Willebroek (N-VA)

De politie- en gemeenteraden van de vier betrokken gemeenten (Mechelen, Willebroek, Puurs-Sint-Amands en Bornem) moeten zich nog wel uitspreken over het voorstel. De twee huidige korpschefs, Yves Bogaerts en Jan Van der Vreken, zijn alvast enthousiast over de plannen. "We gaan ons samen volledig inzetten om hier een succes van te maken", klinkt het.

Als alles goed gaat, zou de fusie op 1 januari 2023 een feit moeten zijn. Hoe de  nieuwe politiezone gaat heten, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen