"Heb ik met de 'water bottle flip' mijn hoogtepunt in dit leven al bereikt? Ik hoop van niet!"

Het zou 5 jaar geleden een talentenshow worden van dertien in een dozijn, met laatstejaarsstudenten die hun afscheid aan de Ardrey Kell High School in Charlotte, in de Amerikaanse staat North Carolina, in de verf zouden zetten met een opvallend dansje, een spectaculaire breakdancebeweging of een goocheltruc. Maar dat was buiten de 18-jarige Michael/Mike Senatore gerekend. Hij slaagde er, voor een uitzinnig publiek, immers in om een flesje dat deels gevuld was met water omhoog te gooien en in die mate te doen draaien dat het perfect verticaal, op zijn bodem dus, landde. Niet alleen gingen diverse filmpjes ervan, vanuit verschillende invalshoeken, viraal, ze leidden tot een heuse hype in 2016, de 'water bottle flip'. Senatore zocht na enkele weken internetroem de anonimiteit terug op en ging politieke wetenschappen studeren aan de universiteit van South Carolina.

Michael Senatore: "Het idee is ontstaan tijdens die vervelende labolessen, waarbij mijn vrienden en ik met zo’n waterflesje begonnen te experimenteren. Tot ergernis van de leerkracht, maar dat deerde ons niet. Omdat ik aan de afsluitende talentenshow van mijn laatste jaar middelbare school wilde deelnemen, maar eigenlijk geen talent heb, dacht ik: "Waarom niet gooien met dat flesje?" Ik voegde aan mijn optreden wat muziek (Jorge Quintero’s "300 violin orchestra", red) en 'swagger' toe. En het lukte, ook al was ik doodsbang dat het flesje niet op zijn bodem zou landen. De reactie van het publiek daarna was onbeschrijflijk. Ik denk dat het juist de reactie van het publiek, oprecht maar absurd, is die het filmpje zo populair gemaakt heeft." (Teen Vogue, mei 2016)

"Het beste aan het filmpje is de reactie van het publiek. Er zou nooit zoveel aandacht aan besteed zijn indien er niet zo uitbundig voor gejuicht zou zijn geweest." (Today, mei 2016)

De act van Senatore werd op 24 mei 2016 alvast vanuit verschillende ooghoeken gefilmd:

Al snel volgden bekende tv-sterren zoals Stephen Colbert en Ellen DeGeneres en sportvedetten als Lebron James het voorbeeld van Senatore en groeide de 'water bottle flip' uit tot een van de opvallendste hypes van 2016. Ook in Vlaanderen, waar 'bottleflip' genomineerd werd tot "Kinderwoord van het Jaar", met als omschrijving: een populaire handigheid met een waterflesje dat voor een derde gevuld is en dat je via een salto toch rechtop laat neerkomen.

Toch bleek niet iedereen tevreden met de nieuwe hype, die vooral de aandacht van leerlingen tijdens de lessen afleidde. Senatore: "Ik wens me te verontschuldigen bij alle leerkrachten. Het is nooit mijn bedoeling geweest, echt waar, om leerlingen van jullie lessen af te leiden. Wat niet wegneemt dat ik het geweldig vind dat mensen in Spanje, Duitsland, Australië of waar dan ook ter wereld zich ermee bezig houden. Ongelooflijk toch." (Inside Edition, november 2016)

De '5 minutes of fame' boden Senatore al snel mogelijkheden die er voordien niet waren. Zo volgden er reclameopdrachten voor Red Bull, het elektronicabedrijf LG en de supermarktketen Sheetz. Hij verbond zijn naam aan een plaatselijk evenement dat geld inzamelde voor kankeronderzoek en Deer Park Water doneerde aan verschillende scholen in Charlotte geld "in naam van Senatore".  Senatore: "Dat zoiets stoms dat ik in een talentenshow getoond heb uitgegroeid is tot een manier om voor een goed doel geld in te zamelen, dat is het 'coolste' waarvan ik kon dromen. Dat ik mensen geld zie inzamelen dankzij de 'bottle flip' maakt me zo gelukkig." (Bleacher Report, mei 2017)

De publiciteit die Senatore voor Deer Park Water maakte, leverde hem ook "een extra centje" op, al werd volgens diverse nieuwswebsites nooit duidelijk hoeveel. Senatore: "Ik kan ook andere waterflesjes gebruiken, maar het meeste vertrouwen op succes biedt me het watermerk Deer Park." (The Charlotte Observer, mei 2016).

"Ik had met een eigen carrière kunnen starten na de tijdelijke internetfaam: starten met een YouTubekanaal, mijn naam exclusief verbinden aan een waterflesje. Maar ik wil niet de rest van mijn leven door het leven gaan als 'the water bottle flip kid'. Ik wil dat dat enkel een leuk aspect is van mij als persoon.” (TEDx, Carnegie Mellon University, april 2017)

Wat overkomt me hier? Wat gebeurt er allemaal?

"Mensen zeggen me nu dat ik mijn top al bereikt heb. Maar het kan toch niet dat deze 'bottle flip' het beste gaat zijn wat me ooit overkomen is. Dat is een extra motivatie voor mij." (Bleacher Report)

"Iedereen die viraal gaat heeft dezelfde reactie als hij bijvoorbeeld daarna gevraagd wordt om in een nationaal tv-programma uitleg te komen geven, namelijk: "Wat overkomt me hier? Wat gebeurt er allemaal? Waarom zit ik hier in die studio?" En als je dan een jaar later daar op terugkijkt, begrijp je het nog veel minder." (Bleacher Report)

"Ik ben één week lang populair geweest. Misschien waren het 2 weken. Maar dan dook er weer een andere video op die mij deed vergeten", aldus Senatore een jaar na de hype. Hij zocht dan ook opnieuw de anonimiteit op en gooide zich vol overgave op zijn studies 'Politieke wetenschappen' aan de University of South Carolina. Hij werd een actief lid van de studentenvereniging 'Alpha Kappa Psi', waar hij het tot voorzitter schopte. Na zijn studies verhuisde hij naar Austin, Texas, waar hij een job vond bij het IT-bedrijf Oracle Netsuite.

Conclusie van Senatore: "De internetfaam is moeilijk om te beschrijven. Het is leuk en ik ben er dankbaar voor, maar weet dat ik niet meer gedaan heb dan met een flesje gespeeld." (TEDx, Carnegie Mellon University)

Meest gelezen