Hoe gezinnen motiveren om minder energie te gebruiken? Dat wordt de komende twee jaar onderzocht in Mechelen

Mechelen gaat de komende twee jaar onderzoeken hoe het gezinnen ertoe kan aanzetten om minder energie te verbruiken. Het organiseert daarvoor een proefproject in samenwerking met de KU Leuven, Fluvius en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Mensen zullen vanaf volgende maand, elk seizoen een folder krijgen met tips en soms een extraatje in de hoop dat mensen hun energieverbruik zullen aanpassen. De inwoners zijn verdeeld in 90 wijken en die wijken op hun beurt in zes groepen. Elke groep zal op een andere manier zullen aangesproken worden, om na te gaan wat het best werkt.

De energie die Mechelaars thuis verbruiken is goed voor 40 procent van de totale CO2-uitstoot in de stad. Als de stad dus minder wil uitstoten, zullen ook de bewoners hun duit in het zakje moeten doen. Daardoor kunnen ze zelf ook geld besparen op hun energiefactuur. Daarom start nu de informatiecampagne "Haal energie uit je factuur".

Die campagne zal er niet in de hele stad hetzelfde uitzien, zegt schepen voor Energie Marina De Bie (Groen): "De stad is ingedeeld in verschillende regios's en iedereen gaat andere uitdagingen krijgen op zijn energiefactuur. De ene gaat beloond worden, de andere gaat getriggerd worden met een uitroepingsteken dat hij te veel verbruikt bijvoorbeeld. Er zal dan onderzocht worden, wat mensen over de streep trekt om minder te gaan verbruiken en geld uit te sparen."

Bij welke aanpak zal de gedrags- verandering en dus de energiebesparing het grootst zijn, is de vraag

Marina De Bie, schepen voor Energie Mechelen (Groen)

In totaal zijn er bijna 37.000 huishoudens betrokken. Op een jaar tijd krijgen ze vier folders, één per seizoen. Ze krijgen informatie over het gemiddelde verbruik van gas en elektriciteit en over het verbruik van de 20% zuinigste huishoudens uit hun buurt. De helft van alle buurten ontvangt bij de folder bovendien een extraatje, een incentive. Bij de eerste zending is dat een meterkaart om zelf je verbruik te noteren.

Je zou tot 30 procent op je energiefactuur kunnen besparen. "Bij welke aanpak zal de gedragsverandering en dus de energiebesparing het grootst zijn, is de vraag", zegt De Bie. "Met de onderzoeksresultaten worden beleidsaanbevelingen gedaan voor alle steden en gemeenten in Vlaanderen.”

Meest gelezen