Radio 2

Inwoners Veltem-Beisem kunnen mening kwijt over herbestemming van de kerk

In Veltem-Beisem bij Herent heeft de gemeente drie houten, doorzichtige kerkjes laten bouwen. In elk kerkje staat een brievenbus, daarin kunnen inwoners hun ideeën kwijt over de herbestemming van de grote kerk van Veltem. 

De kerk van Veltem-Beisem staat al een tijdje leeg en de gemeente wil het gebouw een nieuwe functie geven. Inwoners kunnen daarover nu suggesties doen. "Het binnenste van de kerk zou moeten blijven, want dat is het mooiste", vertelt een oudere man. "En ze zouden er vooral evenementen moeten organiseren voor de jeugd, want je ziet hier geen jonge mensen meer omdat er niks te beleven valt. We moeten de jongeren betrekken bij het leven in de dorpskern."

Andere inwoners denken aan culturele en sportactiviteiten in de kerk. "Ik denk aan tentoonstellingen of handelaars die er hun producten komen voorstellen", zegt een vrouw uit het dorp. "De ruimte is ook ideaal voor zang- en sportactiviteiten voor kinderen. We kunnen er ook feesten organiseren met een traiteur, want Jezus deelde ook graag zijn eten met de apostelen."

Een kerk is een kerk, je moet daar geen feesten in organiseren

bezorgde buurtbewoner Veltem-Beisem

Maar niet iedereen is even enthousiast over een herbestemming van de kerk. Een vrouw die al jaren vlakbij de kerk woont, heeft het er moeilijk mee: "Ik ben hier zelf getrouwd, ik was er altijd bij als er iets gebeurde in de kerk. Ik vind dat de kerk moet blijven." En een andere dorpsbewoner ziet het zo: "Ik ben niet echt gelovig, maar voor de mensen die wel gelovig zijn, vind ik het jammer dat ze niet meer naar de mis kunnen. Een kerk is een kerk, daar moet je geen feesten of tentoonstellingen houden."

Meest gelezen