IS-aanhanger krijgt levenslang voor moord op homoseksuele man in Duitsland

Een rechter in de Duitse stad Dresden heeft een IS-aanhanger veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord. De dader viel een homoseksueel koppel aan met een mes, waarbij een van de twee mannen overleed, de andere raakte ernstig gewond. 

Op 4 oktober vorig jaar stak de 21-jarige Syriër twee homoseksuele mannen van 53 en 55 jaar neer. Een van de mannen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, de andere raakte zwaargewond maar overleefde. De dader krijgt nu de maximumstraf voor moord, poging tot moord en het toebrengen van een zwaar lichamelijk letsel. 

Hij had de mannen aangevallen omdat hij dacht dat ze homoseksueel waren en "hij hen met de dood wou bestraffen". Hij benaderde hen langs achteren met twee messen "om misbruik te maken van hun onwetendheid en hun gebrek aan verdediging", zo verklaarde de aanklager tijdens de zitting. 

Opschudding

De zaak veroorzaakte veel opschudding in Duitsland omdat de verdachte in het verleden al meerdere keren werd veroordeeld voor geweldpleging en al verschillende gevangenisstraffen had uitgezeten. 

Zo had hij net een straf van 3 jaar uitgezeten - en was hij nog maar een maand op vrije voeten - voor het promoten van de terroristische groep Islamitische Staat (IS).  De man zijn statuut van vluchteling - dat hij had omdat hij in 2015 was gevlucht uit Syrië - werd toen ingetrokken, maar hij was nog niet uit het land gezet. In Duitsland is het namelijk verboden om mensen terug te sturen naar Syrië, een land in oorlog.

Na zijn vrijlating stond hij onder toezicht van de inlichtingendienst, maar niet 24 uur op 24. De Saksische autoriteiten kwamen dan ook zwaar onder vuur te liggen omdat ze gefaald hadden bij hun toezicht.

Meest gelezen