Videospeler inladen...

Duizenden Australische scholieren spijbelen voor het klimaat: "De regering wil niet luisteren"

Duizenden Australische jongeren spijbelen vandaag en wandelen mee in het School Strike 4 Climate-protest. Met de actie vragen ze de Australische overheid om meer aandacht te besteden aan de strijd tegen de klimaatopwarming.

Op 47 plaatsen in Australië spijbelen vandaag jongeren om meer aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Verspreid over het land worden zo'n 50.000 deelnemers verwacht. Gewapend met kleurrijke protestborden en megafoons, verzamelen ze zich massaal op straat. School Strike 4 Climate is de grootste kilmaatprotestactie in Australië sinds pre-coronatijden. De organisatie riep op om het zo coronaproof mogelijk te houden.

Bekijk hier hoe de klimaatprotesten eraan toegingen en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

#FundOurFutureNotGas

De jongeren richten zich aan de regering van minister-president Scott Morrison. Australië kreeg eerder al kritiek over het gebrek aan ambitieuze klimaatplannen. Daarnaast verzetten de jongeren zich tegen nieuwe gas-, olie- en koolprojecten. Deze week maakte de overheid nog plannen bekend om 600 miljoen dollar (zo'n 491 miljoen euro) te investeren in een nieuwe gascentrale in de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales.

"De overheid vult de zakken van multinationale gasbedrijven die de klimaatcrisis aanwakkeren, onze grond en water vernielen, onze gezondheid verwoesten en amper banen creëren", valt te lezen op de site van School Strike 4 Climate. Morrison reageerde vorige maand na een klimaattop lauwtjes op alle kritiek: "Toekomstige generaties zullen ons niet dankbaar zijn voor wat we beloofden, maar voor wat we effectief waarmaakten".

De scholieren van School Strike 4 Climate vragen de volledige overschakeling op duurzame energie tegen het jaar 2030 en concrete plannen van de overheid om de fossiele brandstof-sector te ondersteunen bij deze overgang. De scholieren zijn ambitieus en klinken strijdvaardig. "De regering weigert om actie te ondernemen, dus is het aan ons om te vechten voor onze toekomst", klinkt het bij Nabilah Chowdhury, een van de jongeren die het grootschalige protest organiseren.

Meest gelezen