Foto: Radio 2

175 jaar oud Harmoniegebouw helemaal opgeknapt: nieuw onderdak voor district Antwerpen en stadsloket Harmonie

Op 28 mei opent het nieuwe districtshuis van het district Antwerpen zijn deuren voor het grote publiek. Antwerpenaren die bijvoorbeeld een rijbewijs of identiteitskaart nodig hebben, kunnen voortaan op afspraak langskomen in het gerestaureerde Harmoniegebouw. De polyvalente zaal zal gebruikt worden voor publieke evenementen zoals buurtvergaderingen, tentoonstellingen of optredens. Districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) kan niet wachten om de buurtbewoners te verwelkomen: "Het gebouw bestaat dit jaar exact 175 jaar. Niet alleen onze verhuis, maar ook dát willen we dit najaar vieren met een gala."

Na 4 jaar restaureren kunnen het districtshuis en het stadsloket Antwerpen-Harmonie verhuizen naar hun nieuwe stek in het Harmoniepark. Districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA) wil op die nieuwe plek ook een vlottere service aanbieden: "We werken al een tijdje op afspraak dus mensen zullen niet meer moeten aanschuiven in ellenlange wachtrijen. We hebben ook al veel gedigitaliseerd. Als ze toch nog moeten langskomen, kunnen we hen wel ontvangen in deze veel aangenamere lokettenhal."

Antwerpenaren kunnen niet alleen het districtshuis, maar ook een stadsloket terugvinden op de site. In totaal zullen er in de zaal 23 loketten zijn, waaronder drie afhaalbalies om sneller aangevraagde documenten af te halen. Bij twee afgeschermde loketten kunnen gevoelige dossiers behandeld worden. Ook zullen burgers zelfstandig de digitale dienstverlening kunnen gebruiken.   

Geen cash betalingen meer

Bezoekers van de lokettenhal zullen verwelkomd worden door Charlie, een onthaalrobot die burgers op diverse manieren kan bijstaan. Hij wijst hen de weg naar het toilet, de EHBO-koffer of het borstvoedingslokaal en kan ook helpen bij het nemen van een pasfoto. Het loket in het Harmoniegebouw wordt het eerste waar niet meer cash betaald kan worden, alleen met bankkaart of smartphone.

Dit gebouw zet ons district op de kaart. We hopen hier nooit meer weg te moeten. 

Paul Cordy

Gebouw met geschiedenis

In 1846 werden het gebouw en de tuin oorspronkelijk ingehuldigd als een zomerlokaal voor de Koninklijke Maatschappij der Harmonie. De stad Antwerpen kocht het complex in 1923 en opende het Harmoniepark voor het publiek. Decennialang bleef het gebouw zelf een concert- en evenementenzaal. Sinds 1997 is het gebouw een beschermd monument. 

Ondanks de bescherming als monument raakte het gebouw zwaar in verval. Er zaten gaten in het dak en er moest ook asbest verwijderd worden. Nu zijn het interieur en de gevels van de zaal, de serre en de aanpalende conciërgewoning hersteld of gereconstrueerd. De restauratie van het hele complex kostte zo'n 11 miljoen. Vlaanderen betaalde daar zo'n 3,3 miljoen van. 

Meest gelezen