Leerlingen Sint-Jozef Geel maken orthese voor hond met artrose

De leerlingen van het vijfde jaar Orthopedische technieken van de Sint-Jozefschool in Geel maakten een orthese voor een wel heel speciale patiënt. Hond Luna lijdt aan artrose en had een extra steun nodig voor haar voorpoot. "Het was iets compleet anders en vernieuwends. Dat maakte het enorm leuk", getuigt leerling Jill Lambrechts op Radio 2 Antwerpen. 

In Sint-Jozef in Geel werkten 11 leerlingen mee aan een speciale orthese voor hondje Luna. Een orthese is geen prothese, legt leerkracht Wouter Van Elsacker uit: "Een prothese vervangt een afwezig lichaamsdeel. Een orthese of brace ondersteunt een lichaamsdeel waar iets aan scheelt." Luna had er één nodig, omdat ze artrose heeft aan het ellebooggewricht van haar voorpoot. 

Op 3 weken tijd ontwikkelden de leerlingen een brace die het gewricht van Luna moet ontlasten. Het productieproces verliep niet altijd even vlot vertelt leerling Jill Lambrechts: "Het moeilijkste was om de hond rustig te houden tijdens de maatname. Maar met veel snoepjes lukte dat uiteindelijk wel." 

Het moeilijkste was de hond rustig te houden. Met veel snoepjes lukte dat uiteindelijk wel.

Leerling Jill Lambrechts

Met de maten die ze namen, ontwierpen de leerlingen vervolgens samen het model. Van Elsacker is trots op zijn leerlingen: "Onze richting focust zich vooral op het maken van de hulpmiddelen. Onze leerlingen komen dus niet in contact met echte patiënten. Af en toe vragen dierenartsen onze hulp. Dat is dan tegelijkertijd heel nuttig en fijn om te doen." 

Meest gelezen