Isopix

Liveblog - Professor Van Damme streeft vaccinatiegraad van 80 procent na, Club Brugge mag titel vieren met 500 fans

Alle coronacijfers blijven de goede kant uitgaan. "De cijfers zijn gehalveerd in vergelijking met de piek van de derde golf", zegt viroloog Steven Van Gucht. De vaccinatiecampagne werpt volgens hem vruchten af, al zijn we "nog niet uit de gevarenzone". Volg alle updates over de coronacrisis in onze liveblog hieronder.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Professor Van Damme: “Vaccinatiegraad van 80 procent nodig om zaak onder controle te krijgen”

Om als Belgische bevolking beschermd te zijn tegen het coronavirus, zal de vaccinatiegraad in de buurt van de 80 procent moeten komen. Dat zegt Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de universiteit van Antwerpen. 

Lange tijd werd gezegd dat een vaccinatiegraad van 70 procent nodig was om ons collectief te beschermen tegen het rondgaan van het virus. Maar intussen is de situatie volgens Van Damme veranderd: enerzijds zijn er besmettelijkere varianten van het virus opgedoken, anderzijds ging men er voor die 70 procent van uit dat de vaccins 100 procent effectief zouden zijn, maar dat ligt dus wat lager. 

Daarom moeten we dus een hogere vaccinatiegraad nastreven. Volgens professor Van Damme moet een vaccinatiegraad van 80 procent haalbaar zijn. Bij de huidige bevolkingsgroepen die gevaccineerd worden - de 65+-plussers en de risicogroepen, is er een hoge vaccinatiegraad. 

Als dat vierde vaccin wegvalt, dan gaan we ons doel niet kunnen bereiken.
Professor Pierre Van Damme (UA)

Om het vaccinatietempo en de vaccinatiegraad de komende maanden te kunnen volhouden, zal het nodig zijn dat de verschillende leveranciers zich aan hun beloftes houden. Voor AstraZeneca, Pfizer en Moderna staan er de komende weken nog leveringen. Maar over de leveringen van Johnson & Johnson is er nog te veel onzekerheid, zegt professor Van Damme. 

Volgens Van Damme is het belangrijk dat Johnson & Johnson de komende tijd levert wat er beloofd is, om de verwachte vaccinatiegraad bij de Belgische bevolking te halen tegen begin juni. “Want als dat vierde vaccin wegvalt - het gaat om een levering van 1 miljoen vaccins voor de volgende weken - dan gaan we ons doel niet kunnen bereiken.”

Beluister hier het gesprek met professor Van Damme in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Duitsland beperkt toegang Britten verder om Indiase coronavariant

Duitsland stelt verregaande beperkingen in om te voorkomen dat Britten de zogenoemde Indiase variant van het coronavirus verspreiden. Het Verenigd Koninkrijk geldt vanaf zondag als virusvariantgebied, terwijl het Robert Koch Instituut (RKI) het land een week geleden al als risicogebied inschaalde.

Vanaf zondag mogen luchtvaartmaatschappijen alleen nog Duitsers of inwoners van Duitsland vanuit het Verenigd Koninkrijk vervoeren. Zij moeten twee weken verplicht in quarantaine. Dat geldt ook na aankomst per trein of bus.

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste Europese land dat het instituut tot virusvariantgebied bestempelt. Tot nu toe vielen elf landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika in deze categorie met de hoogste risico's.

De Britse premier Boris Johnson sprak zich vorige week bezorgd uit over de mutatie die B.1.617.2 wordt genoemd. Hij liet het tempo van de tweede vaccinaties voor 50-plussers en mensen met medische aandoeningen in getroffen regio's opvoeren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet deze gemuteerde virusversie als zorgwekkend en besmettelijker.

  

Bijna 250 reizigers met valse COVID-test betrapt op Brussels Airport

Sinds 25 april zijn op de luchthaven Brussels Airport 249 mensen betrapt die met een vals attest van een negatieve COVID-test naar het buitenland wilden reizen. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Al die reizigers kregen een minnelijke schikking van 750 euro voorgeschoteld.

Wie die niet betaalt, zal gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank, en riskeert dan een gevangenisstraf van 5 jaar en een boete tot 2.000 euro.

Eerder, in de week van 19 tot 25 april, waren op de luchthaven al 58 mensen betrapt met een dergelijk vals attest.

Lees ons artikel van toen: Reizen met valse negatieve coronatest? Celstraf tot 5 jaar en 2.000 euro boete

Voorzitter taskforce testing Herman Goossens: "Zorgen over testcapaciteit in de zomer"

Door de invoering van het Europese coronacertificaat zal er in de zomer wellicht veel vraag zijn naar coronatesten. Dat certificaat moet vrij reizen mogelijk maken binnen de Europese Unie. Wie nog niet gevaccineerd is of geen antistoffen heeft door een eerdere infectie, moet immers een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Maar wat als de Belgen deze zomer massaal om testen komen vragen? Is onze testcapaciteit daar wel aan aangepast?

"Die vraag baart ons wel zorgen," zegt Herman Goossens, voorzitter van de taskforce testing. "Op piekmomenten zullen we wellicht 50 à 60 duizend tests per dag nodig hebben. Qua capaciteit in de laboratoria zullen we dat wel aankunnen, maar het probleem ligt eerder bij de afname. De huisartsen willen die reizigers niet zien in hun praktijk, want zij zijn niet ziek. We zullen dat dus moeten opvangen met de test- en triagecentra. Daar zullen we eventueel moeten bijsturen om te zorgen dat zij voldoende capaciteit hebben. Daar maken we ons wel zorgen over, dus we zijn al volop aan het voorbereiden."

WHO schat dat zeker 7 miljoen mensen zijn overleden aan corona, dubbel zoveel als officiële cijfers

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er in totaal minstens twee tot drie keer meer mensen zijn overleden aan COVID-19 dan wat de officiële cijfers zeggen. Tot nog toe zijn wereldwijd al 3,3 miljoen overlijdens geregistreerd, maar volgens de WHO zou het in werkelijkheid om 6,6 tot 9,9 miljoen overlijdens gaan.

“Veel landen in de wereld houden geen nauwkeurige bevolkingsstatistieken bij en hebben dus maar weinig gegevens van het aantal geboortes, overlijdens en de doodsoorzaken”, zegt de WHO. “Niet elk land test op dezelfde manier of telt het aantal overlijdens aan COVID-19 volgens andere methodes. Dat maakt vergelijken erg moeilijk.”

Daarom kijkt de WHO naar de oversterfte: hoeveel mensen er vorig jaar meer zijn overleden dan het gemiddelde van de voorbije jaren. Op basis daarvan schat de WHO dat er vorig jaar wereldwijd 3 miljoen mensen zijn overleden aan COVId-19. Dat zijn 1,8 miljoen overlijdens meer dan de officiële cijfers.

Voor Europa schat de WHO de oversterfte op 1,11 miljoen. Dat is ongeveer dubbel zoveel als het aantal geregistreerde sterfgevallen aan COVID-19. Voor het hele Amerikaanse continent schat de WHO de oversterfte op 1,4 miljoen, tegenover 0,9 miljoen officiële corona-overlijdens.

Handelaars klagen over te strenge voorwaarden bij consumptiecheques, maar pas bij volgende cheques worden regels soepeler

Veel handelaars klagen dat ze geen consumptiecheques kunnen aanvaarden omdat de voorwaarden te streng zijn. Met de consumptiecheque wilde de overheid extra koopkracht geven aan werknemers. Vooral zorgpersoneel kreeg zo’n cheque, ter waarde van 300 euro. Maar in bijvoorbeeld heel wat kledingzaken kunnen de verkopers de cheques niet aanvaarden, omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is dat de brutojaaromzet van de zaak niet hoger mag zijn dan 700.000 euro. “Veel modezaken zitten daar heel snel aan”, stelt Isolde Delanghe van de Mode Unie in “De ochtend”. Zij zouden maar al te graag hun overstock willen verkopen door middel van die cheques, maar kunnen dat niet.

De Mode Unie vraagt daarom soepelere voorwaarden. Voor de huidige consumptiecheques, die tot eind 2021 geldig zijn, zal dat niet meer lukken, bevestigt de woordvoerder van federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Maar de coronapremie waarover de sociale partners op dit moment nog onderhandelen (een premie tot 500 euro voor werknemers in bedrijven die het goed hebben gedaan tijdens de coronacrisis), zal ook in de vorm van consumptiecheques worden gegeven (“coronacheques” geheten).

Die zullen dan wel ruimer ingezet kunnen worden, verzekert de woordvoerder van Dermagne. Onder meer ook bij contactberoepen en in supermarkten. De limiet op de brutojaaromzet zal daardoor sowieso al hoger liggen, zodat ook de meeste kledingzaken eronder zullen vallen. Wie die coronapremie zal krijgen, wanneer en hoeveel die zal bedragen, is echter allemaal nog onderwerp van discussie tussen de werkgevers en vakbonden. Online-aankopen zullen er in elk geval niet mee gedaan kunnen worden.

Meer details over overlijdens met mogelijke link coronavaccin

Er zijn iets meer details over de twee overlijdens waarbij er een vermoedelijk een link is met het coronavaccin. Het gaat over twee vrouwen, een veertiger en een vijftiger, waarbij het niet bekend is of ze een onderliggende aandoening hadden. "Dit gaat om uiterst zeldzame bijwerkingen", zegt vaccinoloog Isabel Leroux-Roels.

Lees hier meer: 

Hoe kom je te weten welke coronamaatregelen gelden op je bestemming?

Als je op reis wil naar het buitenland, dan is het moeilijk in te schatten welke regels je daar moet volgen. Er komt dan wel een coronacertificaat om het reizen zelf gemakkelijker te maken, maar dat vertelt je niets over de coronaregels in je vakantieland of het land waar je doorreist. 

Lees hier meer: 

Alle gevaccineerden vanaf 7 juni welkom in Spanje, alle Britten vanaf maandag

De Spaanse premier Pedro Sanchez gooit de deuren van zijn land open voor gevaccineerde reizigers. Vanaf 7 juni is iedereen welkom, als die persoon maar gevaccineerd is. 

Britten zijn zelfs al iets vroeger welkom: vanaf maandag kunnen zij zonder beperkingen naar Spanje afreizen, gevaccineerd of niet. Dat heeft de Spaanse premier aangekondigd tijdens een toespraak op de internationale toerismebeurs Fitur.

Geen besmettingen na testevenementen in Spa en Namen

Een week na de testevenementen in Spa en Namen is er geen enkele coronabesmetting vastgesteld bij de deelnemers en bij de controlegroep. Dat meldt DNAlytics, dat instaat voor de testing bij die evenementen. In totaal organiseert de Franse gemeenschap zes testevenementen in de cultuursector.

In het Petit Théâtre in Spa stond op 7 mei een optreden van de groep Ykons geprogrammeerd. De zaal mocht maar voor de helft gevuld zijn. Het publiek moest een mondmasker dragen en moest binnen bubbels zitten. Bij de ingang moesten de aanwezigen een sneltest laten afnemen, net als de technische equipe, de groep zelf en het personeel.

In Namen ging het om een evenement in open lucht met maximaal 500 aanwezigen met mondmasker, die maar 1 meter afstand moesten laten. Uiteindelijk waren er 256 aanwezigen en 144 leden van de technische ploeg, de artiesten, het personeel en de genodigden. Daarbij werd één positief geval vastgesteld bij de staf.

Meest gelezen