Mag uw dochter of zoon trouwen met iemand van andere partij? Velen zeggen: "Liever niet", zo blijkt uit "De Stemming"

Stel: u stemt links. Mag uw dochter dan trouwen met een Vlaams Belang’er? Of omgekeerd natuurlijk: u bent rechts, en plots komt uw zoon met een communist aandraven. Bent u blij, of kan het u toch niets schelen? Velen hebben dat liever niet, en verkiezen dat de kinderen binnen de eigen politieke familie blijven.

"De Stemming" is een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard, uitgevoerd bij zo'n 2.000 Vlamingen, door de universiteiten van Brussel en Antwerpen, onder leiding van Stefaan Walgrave (UA) en Jonas Lefevere (VUB). De steekproef vond plaats tussen einde maart en 19 april 2021.

Dat emoties een grote rol spelen in de politiek is bekend, zeker ook bij kiezers. Het gaat er vaak om tot een groep te behoren. Maar soms betekent dat ook dat leden van de andere groep uitgespuwd, of minstens niet aanvaard worden. Schoondochter of -zonen met een andere politieke overtuiging. Nee, bedankt – zo gaat het blijkbaar voor velen.

In de Verenigde Staten wordt dit soort onderzoek al langer gevoerd. Daar blijkt dat de tevredenheid met een verloofde van een andere partij systematisch daalt. In België, in het onderzoek “De Stemming” is de vraag voor het eerst opgenomen, en de resultaten liggen helemaal in de lijn van wat al bleek in de VS.

Vlaams Belangers en N-VA’ers zijn niet enthousiast over de anderen, en worden door de andere ook niet zo geapprecieerd.  

Daaruit blijkt hoe sterk politieke emotie kan doorwegen, en welke diepe kloof er loopt tussen links en rechts, N-VA maar bovenal toch Vlaams Belang. In beide richtingen. VB’ers en N-VA’ers zijn niet enthousiast over de anderen, en worden door de andere ook niet zo geapprecieerd.

Hoe de tabel lezen? In de bovenste rij staat de partijvoorkeur van de ouder. In de kolom hun appreciatie van een schoonzoon of -dochter van een andere partij.

Lees verder onder de grafiek.

Het gaat vooral over Vlaams Belang

 

Bij de kiezers van zowat alle andere partijen zijn er negatieve gevoelens over een schoondochter of schoonzoon van het Vlaams Belang. Alle partijen geven VB’ers een score onder de vijf op de schaal van tevredenheid met de verloofde. Dat is zelfs zo bij kiezers van N-VA – die inhoudelijk toch het dichtst bij Vlaams Belang aanleunen.

 

 

En omgekeerd zijn de kiezers van het Vlaams Belang ook fussy. Zij zien dochter- of zoonlief ook liever niet thuiskomen met iemand van de “traditionele” partijen. Enkel een N-VA’er kan door de beugel. Voor de gemiddelde VB’er geldt: liever een Waal dan iemand van een andere partij – inclusief N-VA.

De vraag naar de partnerkeuze is een poging om de polarisatie in de politieke arena te meten. Dat is een emotioneel gevecht, wat ook blijkt uit de moeilijkheid de voorbije jaren om nog compromissen te vinden.

Meest gelezen