Achter de schermen bij Songfestival: Hans uit Maldegem zorgt ervoor dat alle beelden goed op je tv-scherm komen

Hans Cromheecke uit Maldegem is videotechnicus en zit momenteel in Rotterdam, als deel van het productieteam voor het Songfestival. "Dat is de kunst van werken achter de schermen bij Eurovision: ervoor zorgen dat er in de huiskamers nooit fouten doorkomen", vertelt Cromheecke.  

Samen met een 20-tal andere Belgen verzorgt Maldegemnaar Hans Cromheecke alles wat video aangaat. Met een scherm van 42 meter lang en 12 meter hoog op het podium is het best wel moeilijk te controleren. "Soms gaat er eens wat mis, zeker dit jaar met het beperkte publiek, de rook die gebruikt wordt of gewoon de act van de artiesten", geeft Cromheecke mee. 

Je kan nooit alle aspecten van een act laten zien 

Hans Cromheecke, videotechnicus Songfestival

Niet zo simpel als het lijkt

Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, wordt er veel gerepeteerd. Relatief simpele acts, zoals die van Hooverphonic, blijken toch een opgave te zijn qua techniek. "Het is een traag nummer met weinig dans, maar de ronddraaiende camera's en rock-'n-rollshots zijn toch niet zo eenvoudig", legt Hans uit. "Vooral de cameramannen moeten uithoudingsvermogen hebben om de visie van regisseur Hans Pannecoucke waar te maken."

Geen improvisatie

Tijdens elke repetitie wordt hetzelfde stramien doorlopen, zodat er tijdens de eigenlijke shows niets misgaat. "Voor Hooverphonic is dat geen probleem, want Geike kent de knepen van het vak", zegt Cromheecke. "De jonge artiest uit Zwitserland bijvoorbeeld had het daar iets moeilijker mee, om telkens dezelfde routine uit te voeren." 

Zicht op de finale

Hooverphonic maakte volgens Hans een goede indruk, vooral bij het professioneel team. "Hun stemmen tellen voor 50 procent mee, en daar werd er luid geapplaudisseerd voor hen. Dat zijn toch mensen met kennis van hun vak, met een oog voor kwaliteit." Hoe ver Hooverphonic het zal schoppen, weten we morgenavond. De band uit Sint-Niklaas komt als vierde aan de beurt.

kasto80

Meest gelezen