Viroloog Marc Van Ranst: "Tuurlijk wist ik dat gezochte militair Jürgen Conings maandagavond voor mijn deur stond" 

Het doelwit dat de gezochte terreurverdachte Jürgen Conings maandagavond 2 uur in de gaten hield, was wel degelijk Marc Van Ranst. Dat bevestigt de viroloog aan VRT NWS. Eerder had minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) het bericht over een doelwit bevestigd, maar kon of wou hij niet vertellen om wie het ging.

Het federaal parket heeft vandaag een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context" in de zoektocht naar Jürgen Conings. Daarom noemt VRT NWS hem nu een terreurverdachte.

Of Van Ranst wist dat hij het "doelwit" is waar Conings maandagavond voor twee uur lang bij in de buurt was? "Tuurlijk. Dat was een van de redenen waarom de politie de bedreigingen meteen zeer ernstig heeft genomen", klinkt het bij de viroloog. Conings uitte eerder al bedreigingen aan Van Ranst zijn adres. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De bewaking is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend

Marc Van Ranst, viroloog

Na die ontdekking is Van Ranst meteen overgeplaatst naar een veilige locatie, waar hij nog altijd verblijft. Van Ranst vertelt overigens dat dat goed meevalt. "Het is een beetje hetzelfde als in uw kot blijven hé", vertelt hij. Hij werkt gewoon verder van thuis en ook zijn gezin blijft rustig onder de situatie. "Begrijp me niet verkeerd, het is wel vervelend, maar het is zeker niet het einde van de wereld." 

Hij vertelt ook dat hij en zijn gezin niet bang zijn. "Bang? We zitten in een safehouse, waarvan de bewaking op zijn zachtst gezegd indrukwekkend is. Waarom zou ik dan nog bang zijn?" 

Meest gelezen