KV Mechelen-icoon Fi Vanhoof hunkert naar Europees voetbal: "Laatste keer was in 1993 toen ik coach was"

KV Mechelen kan dit weekend voor het eerst in 28 jaar een ticket voor Europees voetbal bemachtigen. "Voor de supporters zou dat fantastisch zijn", zegt Fi Vanhoof op Radio 2 Antwerpen. Vanhoof was in 1993 coach bij de voorlopig laatste. "In die tijd was Europees voetbal heel normaal voor KV Mechelen."

Speelt KV Mechelen voor het eerst in 28 jaar nog eens Europees voetbal? De kakkers kunnen dit weekend de groepswinst binnenhalen in de Europe play-offs. De winnaar speelt de voorronde van de Europa Conference League. "Voor de supporters zou dat fantastisch zijn", zegt KV Mechelen-icoon Fi Vanhoof in "Start je Dag". "We scoren veel, spelen goed voetbal en staan aan de leiding. De wedstrijd tegen AA Gent komt op een goed moment. We hebben zelfs genoeg aan een gelijkspel in eigen huis, maar we gaan winnen. Ik heb er alle vertrouwen in. Mijn pronostiek? 2-1."

Samen met de supporters feesten op de vlieger na een Europese match: onvergetelijk

Fi Vanhoof

Mechelen zes keer op rij Europees

Wilfried 'Fi' Vanhoof is bijna 80 en scout nog steeds spelers voor KV Mechelen. De club waar hij als jonge snaak begon te voetballen. In 1993 was Fi Vanhoof trainer tijdens de voorlopig laatste Europese campagne van de club. "Ik herinner me dat nog goed. We gingen eruit tegen Cagliari, toen een topploeg in Italië met Rode Duivel Luis Oliveira in de ploeg. Het was een koude avond op een veld bedekt onder een witte sneeuwlaag. We hebben toen de derde ronde bereikt, wat best behoorlijk was. Maar in die tijd waren we dat in Mechelen gewoon. Na de winst in de Europacup eind jaren 80 speelden we zes jaar na elkaar Europees voetbal." 

Herbeluister het gesprek met Fi Vanhoof op Radio 2 Antwerpen hieronder.

Feesten met supporters

In de 28 jaar die volgden beleefde KV Mechelen verschillende tegenslagen met degradaties en faillissementen. "Na al die periode zou Europees voetbal voor de supporters een belevenis zijn. Als ik terugdenk aan onze Europese verplaatsingen van toen. Samen met supporters op de vlieger, daar feesten, dat is onvergetelijk ook voor spelers en staf." Als KV Mechelen de Europe play-off wint, zal het door corona zonder supporters zijn. "Dat neemt veel schoonheid weg. Europees spelen is zo uitzonderlijk. Laten we hopen dat de supporters er in de toekomst wel bij kunnen zijn in het stadion", besluit Vanhoof. 

Meest gelezen