Militairen moeten meer met de fiets naar vliegbasis Kleine-Brogel

De vliegbasis in Kleine-Brogel wil haar militairen stimuleren om vaker op de fiets te springen. Daarom stapt ze mee in het Mobilab-project dat helpt om een duurzaam mobiliteitsplan op te stellen. Zo kan de luchtmachtbasis helpen om het woon-werkverkeer met de auto in Peer te verkleinen.

"We gaan het Mobilab-project in verschillende fases uitrollen", vertelt projectmedewerker Glenn Godin. "Eerst gaan we de militairen uitgebreid bevragen over hun fietsgewoonten en -wensen. Daarna gaan we samen met hen nadenken over hoe we de huidige situatie kunnen verbeteren. Misschien beginnen we wel een systeem met deelfietsen of moeten we bepaalde fietspaden heraanleggen. En ten slotte gaan we die veranderingen in de praktijk testen."

Fietsen is goed voor de gezondheid, het milieu en de verkeersafwikkeling in de stad

Glenn Godin, projectmedewerker

Het doel van het project is ambitieus: zowel het aantal fietsverplaatsingen als de kwaliteit ervan moeten verhoogd worden. "We willen een gemeente op mensenmaat creëren", zegt Godin, "en daar horen fietsverplaatsingen bij. Er zijn zo'n 1000 militairen op de vliegbasis in Kleine-Brogel. Ze zijn dus een belangrijk deel van de stad Peer waar we rekening mee moeten houden."

Ook de militairen zelf zijn geëngageerd en enthousiast. "Ze willen graag het beeld van een duurzame vliegbasis naar buiten brengen. Bovendien is het ook gewoon goed voor de gezondheid, het milieu en de verkeersafwikkeling", vertelt Godin.

Meest gelezen