archieffoto Robert Buckland, minister van Justitie
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Justitieminister na rapport over interview Diana: "Herbekijken hoe BBC geleid wordt zodat dit niet meer gebeurt"

De manier waarop de BBC, de Britse openbare omroep, geleid wordt zal herbekeken moeten worden zodat een gelijkaardig incident niet meer gebeurt. Dat zegt minister van Justitie Robert Buckland in een reactie op het vernietigende rapport over een BBC-interview met prinses Diana uit 1995.   

Waar gaat het precies over? 

Op 20 november 1995 zond de BBC een reportage van Panorama uit, volledig gewijd aan een interview met prinses Diana. Het interview was - zacht gezegd - explosief te noemen. Op dat moment was Diana nog getrouwd met prins Charles, maar leefden ze wel al gescheiden. Diana vertelde in het interview met journalist Martin Bashir uitvoerig over haar huwelijksproblemen. Het was in dat interview dat de veelbesproken zin "There were three of us in this marriage. So it was a bit crowded" ("We waren met z'n drieën in dit huwelijk, dus het was een beetje druk") viel.

Maar, wat bleek: Bashir had haar met valse bewijsstukken overtuigd om het interview te geven. Nu heeft een speciale Britse commissie het interview onderzocht. De conclusie is vernietigend: journalist Martin Bashir gebruikte bedriegelijke tactieken om Diana te overtuigen en de BBC wíst dat en stopte het jarenlang in de doofpot.

De Britse minister van Justitie Robert Buckland zei op Sky News dat het rapport "vernietigend is" en dat het "enkele zeer ernstige vragen oproept".  "De BBC heeft zich verontschuldigd (bij de prinsen William en Harry en bij Charles Spencer, de broer van Diana, red.) dat is een heel belangrijk startpunt, maar ik denk niet dat dat voldoende is of dat het een eindpunt is."

Uit het onderzoek komen volgens hem "verwoestende bevindingen" over "ongefundeerde en verkeerde acties" van mensen met topposities bij de BBC in de periode waarin het interview werd afgenomen. Dat leidt ertoe dat de manier waarop de BBC geleid wordt herbekeken moet worden "zodat iets gelijkaardigs niet meer opnieuw kan gebeuren". 

Volgens de huidige directeur-generaal van de BBC Tim Davie “heeft de BBC vandaag aanmerkelijk betere procedures en richtlijnen, maar de procedures die destijds bestonden zouden moeten verhinderd hebben dat het interview op deze manier tot stand kwam".

De Britse prinsen William en Harry hebben intussen ook al gereageerd op het rapport. "Het is ongelooflijk triest dat de blunder van de BBC heeft bijgedragen aan haar angst, paranoia en isolatie", klinkt het bij hen. Wat prins William droevig stemt, is dat de BBC geen degelijk onderzoek was gestart na de eerste klachten in 1995. "Dan had mijn moeder geweten dat ze bedrogen was".

De journalist, Martin Bashir, heeft vorige week ontslag genomen, officieel door gezondheidsredenen. Hij verontschuldigde zich voor de vervalsingen, maar blijft naar eigen zeggen trots op het interview.

Meest gelezen