De Lijn maakt oorzaak bekend van ontspoorde tram op Ruggeveldlaan

De ontspoorde tram van woensdag is het gevolg van een verouderde wissel, dat laat vervoersmaatschappij De Lijn weten. Woensdag ontspoorde er een tram op de Ruggeveldlaan in Deurne, wat voor veel hinder zorgde. De Lijn gaat de wissel nu versneld aanpakken.

Afgelopen woensdag ontspoorde op de Ruggeveldlaan in Deurne een tram op lijn 8. Dat zorgde voor heel wat verkeershinder. Het duurde uren om de tram weg te krijgen.

 De Lijn heeft nu de oorzaak bekendgemaakt. Probleem was een wat verouderde wissel. Die was nog niet aangepast aan de nieuwe set wielen van de tram. "Bij een wissel komen de wielen altijd even los van de sporen. Hier zijn de wielen echter niet meer terug op de sporen geraakt", klinkt het bij De Lijn.

De Lijn gaat de wissel nu versneld aanpakken. "We zijn voortdurend bezig met de wissels te optimaliseren", aldus de vervoersmaatschappij "Ook deze wissel stond op de planning, maar die gaan we nu dus wat sneller aanpassen."

Wat dan met de andere wissels die een onderhoud nodig hebben? "We kunnen niet volledig uitsluiten dat er opnieuw een tram op deze manier ontspoort, maar het is toch heel uitzonderlijk", klinkt het. "Daarnaast brengt dit soort ongevallen veel hinder met zich mee, maar heel gevaarlijk is het niet. Anders dan bij een aanrijding kan de tram hier bijvoorbeeld niet kantelen."

Eerdere ontsporing had andere oorzaak

Ook in april is een tram ontspoord op de Ruggeveldlaan. Toen ging het om een menselijke fout. "De trambestuurder had toen een wissel niet of te laat opgemerkt. Daardoor is hij te snel over de wissel gereden en is de tram kunnen ontsporen", aldus De Lijn. "Er is dus geen verband tussen de twee ongevallen. Het ging trouwens niet om dezelfde wissel, en de tram reed toen in de tegenovergestelde richting." 

Meest gelezen