Yorick Jansens

Personeel van havenbedrijven opgepakt in drugsonderzoek

Negen mensen die voor verschillende bedrijven in en rond de Antwerpse haven werken, zijn gisteren opgepakt in een onderzoek naar drugsbendes. In Rotterdam is een tiende verdachte opgepakt. De arrestaties zijn een gevolg van het onderzoek naar de gekraakte Sky ECC-telefoons.

Op 24 plaatsen hielden de speurders gisteren een huiszoeking, vooral in Antwerpen en omgeving. Volgens het parket van Antwerpen werden 6 mannen en 3 vrouwen tussen 25 en 51 opgepakt. Ze werken voor transportfirma's, beveiligingsbedrijven, rederijen, expeditiekantoren of op haventerminals. Een tiende verdachte werd opgepakt in Rotterdam, in Nederland. Vijf van hen zijn intussen aangehouden door de onderzoeksrechter.

Bij de huiszoekingen werd bijna 40.000 euro cash, handtassen, luxehorloges, juwelen en enkele voertuigen in beslag genomen. De onderzoeksrechter moet nu beslissen welke verdachten aangehouden worden. Hun arrestaties komen er dankzij het Sky-ECC onderzoek. Speurders slaagden erin om beveiligde gesprekken via die telefoons te onderscheppen en te ontcijferen, en zo drugsbendes in kaart te brengen. "In onderschepte communicaties komen die mensen in beeld", vertelt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. "Ze hebben sleutelposities in de haven, en konden zo hand-en-spandiensten leveren aan criminele organisaties. Ze speelden bijvoorbeeld informatie door over aankomsttijden van schepen, of over de locaties van containers. Maar ze zouden ook beveiligingscamera's hebben weggedraaid, om de smokkel van partijen drugs te vergemakkelijken."

Meest gelezen