KGC-09/starmaxinc.com

Britse prinsen William en Harry na vernietigend rapport over interview Diana: "BBC-Blunder droeg bij aan haar angst"

De Britse prinsen William en Harry reageren scherp na het vernietigende rapport over het BBC-interview van hun moeder, prinses Diana, in 1995. "Het is ongelooflijk triest dat de blunder van de BBC heeft bijgedragen aan haar angst, paranoia en isolatie", klinkt het. 

"Mijn moeder is niet enkel bedrogen door een verslaggever, maar werd ook in de steek gelaten door de leiding van de BBC." In een bijzonder scherpe videoboodschap op Twitter heeft prins William zware kritiek geuit op het rapport over het beruchte BBC-interview met zijn moeder, prinses Diana, in 1995. 

Het is ongelooflijk triest dat de blunder van de BBC heeft bijgedragen aan haar angst, paranoia en isolatie

Prins William

"Het interview heeft een grote bijdrage geleverd aan de verslechtering van de relatie van mijn ouders en heeft sindsdien ontelbare anderen gekwetst. Het is ongelooflijk triest dat de blunder van de BBC heeft bijgedragen aan haar angst, paranoia en isolatie die ik mij herinner van haar laatste jaren. Maar wat mij het meest bedroeft, is dat mijn moeder geweten zou hebben dat ze bedrogen was, als de BBC de klachten grondig had onderzocht in 1995."

Bekijk hier het emotionele en scherpe statement van prins William: 

Videospeler inladen...

William eindigt met een duidelijke boodschap: "Dit interview mag nooit meer uitgezonden worden. Het heeft een vals verhaal neergezet en dat wordt al meer dan een kwarteeuw door de BBC en anderen gecommercialiseerd. (...) De tekortkomingen van de BBC hebben niet alleen mijn moeder en familie in de steek gelaten, maar ook het publiek."

Waar gaat het precies over? 

Op 20 november 1995 zond de BBC een reportage van Panorama uit, volledig gewijd aan een interview met prinses Diana. Het interview was - zacht gezegd - explosief te noemen. Op dat moment was Diana nog getrouwd met prins Charles, maar leefden ze wel al gescheiden. Diana vertelde in het interview met journalist Martin Bashir uitvoerig over haar huwelijksproblemen. Het was in dat interview dat de veelbesproken zin "There were three of us in this marriage. So it was a bit crowded" ("We waren met z'n drieën in dit huwelijk, dus het was een beetje druk") viel. Maar, wat bleek: Bashir had haar met valse bewijsstukken overtuigd om het interview te geven. Nu heeft een speciale Britse commissie het interview onderzocht. De conclusie is vernietigend: journalist Martin Bashir gebruikte bedriegelijke tactieken om Diana te overtuigen en de BBC wíst dat en stopte het jarenlang in de doofpot.

Prinses Diana en journalist Martin Bashir

Ook prins Harry heeft al gereageerd. Even scherp als zijn broer zegt hij: "Onze moeder was een ongelooflijke vrouw, die haar leven aan dienstbaarheid wijdde. Ze was veerkrachtig, moedig en eerlijk. Het effect van een cultuur van uitbuiting en onethische praktijken kostte haar uiteindelijk het leven."

Het effect van een cultuur van uitbuiting en onethische praktijken kostte haar uiteindelijk het leven

Prins Harry

Hij dankt iedereen die verantwoording heeft afgelegd voor het interview, maar tegelijk baart het hem zorgen dat "deze en ergere praktijken nog steeds wijdverspreid zijn". "Onze moeder heeft haar leven daardoor verloren en er is niets veranderd. Door haar nalatenschap te beschermen, beschermen we iedereen en houden we haar waardigheid in stand. Laten we onthouden wie ze was en waar ze voor stond."

Bekijk hieronder de journaalreportage: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

De BBC heeft zich intussen geëxcuseerd bij de beide prinsen en bij Charles Spencer, de broer van Diana. Ook die laatste heeft al kort gereageerd: "Ik heb Martin Bashir ontmoet op 31 augustus 1995, exact twee jaar later stierf mijn zus en ik trek een lijn tussen die twee gebeurtenissen. Ze wist niet wie ze kon vertrouwen. En op het einde stierf ze zonder bescherming."

Journalist Martin Bashir heeft vorige week ontslag genomen, officieel door gezondheidsredenen. Hij verontschuldigde zich voor de vervalsingen, maar blijft trots op het interview.

Meest gelezen