Radio 2

Pro Palestina manifestatie in Kortrijk zonder incidenten verlopen

In Kortrijk is de eerste West-Vlaamse manifestatie als steun voor Palestina zonder veel incidenten verlopen. Vijfhonderd actievoerders verzamelden donderdagavond op het Schouwburgplein. De actie verliep rumoerig, er werden een paar Israëlische vlaggen verbrand en ook al droeg iedereen een mondmasker, coronaregels werden niet altijd gerespecteerd. De ordediensten keken toe vanop een afstand, maar zagen geen reden om in te grijpen. 

"Free Palestina" en "Boycot Israël" waren slogans die luidkeels werden mee gescandeerd door een massa gehuld in de Palestijnse kleuren. “Ik ben Palestijnse en ik vind dat we moeten opkomen voor de rechten van onze landgenoten in Palestina en de Gaza die nog maar eens het slachtoffer zijn van puur oorlogsgeweld”, vertelde een 16-jarige jonge vrouw. Haar broer was ook aanwezig. “Wij kunnen enkel helpen door hier in Vlaanderen op straat te komen. Meer macht hebben we niet om onze mensen in Palestina te steunen.”

(Lees verder onder de foto) 

Radio 2

Geslaagde solidariteitsactie

Na een uur liep het Schouwburgplein langzaam leeg. “Een geslaagde solidariteitsactie”, vindt Arne Derez van Redfox, de jongerenafdeling van de PVDA die toestemming kreeg van de stad Kortrijk om de manifestatie te organiseren. “Heel veel mensen zijn het niet eens met wat er in Palestina gebeurt, zo blijkt ook vanavond”. Jamal Qnioun, Kortrijkzaan die in 2014 naar de Gazastrook trok, werkte al voor de derde keer mee aan een betoging in Kortrijk. “De toestand blijft schrijnend in dat land. Met deze actie proberen we onze volksvertegenwoordigers die te lang in stilzwijgen zijn gehuld, wakker te schudden. Het is al 73 jaar lang dat de Palestijnen worden onderdrukt, zo gaat het niet langer”. 

Meest gelezen