Buurtbewoners van Meerbeek

Protest in Meerbeek tegen de aanleg van drie padelterreinen: "We vrezen geluidshinder"

Buurtbewoners uit Meerbeek, bij Kortenberg willen niet dat er padelvelden aangelegd worden bij hen in de buurt. Padel is een mix van tennis en squash. En de bewoners vrezen voor geluidsoverlast. De initiatiefnemers van de padelvelden hebben begrip voor de bezorgheid van de buurt.

De mensen die in de Wijnegemhofstraat in Meerbeek wonen, kregen een brief in de bus waarin de komst van drie padelvelden wordt aangekondigd. Eén van de buren, Eddy Haerens, heeft wat opzoekwerk gedaan en is niet te spreken over het lawaai dat zo'n velden met zich meebrengen. 

Slapeloze nachten

"Het is hier altijd peis en vree geweest , en plots horen we dat ze hier padelvelden willen aanleggen", zegt Eddy. "Als je op Google "padelveld" intikt, dan lees je vanalles over geluidshinder. Dat gaat van kinderen die niet kunnen slapen tot mensen die niet meer rustig op hun terras kunnen zitten. Dan vraag je je af hoe het mogelijk is dat er een aanvraag wordt ingediend voor een padelveld in een woonwijk. Dit is een sport die net als squash indoor zou moeten georganiseerd worden." 

"Ik begrijp dat padel spelen heel goed is voor de lichamelijke en geestelijke conditie. Maar je moet ook wel even stilstaan bij het mentale welzijn van de omwonenden", gaat Eddy verder. "De padelspelers kunnen met een kleine inspanning hun vermaak ook elders gaan zoeken. De meeste mensen die hier wonen hebben hun spaarcenten in hun woning gestoken en zij kunnen niet zomaar verhuizen."

Het is niet onze bedoeling om de boel hier te verzieken en lawaai te veroorzaken

De initiatiefnemers van de padelvelden hebben begrip voor de vrees van de omwonenden. Ze zijn aan het bekijken hoe ze geluidshinder kunnen voorkomen door bijvoorbeeld geluidsschermen te plaatsen. "Het is niet onze bedoeling om de boel hier te verzieken", zeggen initiatiefnemers Pieter en Simon Van der Elst. "We willen drie padelpleinen aanleggen om de mensen van Meerbeek te laten sporten. We willen zeker geen lawaai veroorzaken. Ik ben er bijna zeker van dat er minder geluidshinder zal zijn van het padelspelen dan van een vliegtuig dat overvliegt."

Bezwaarschriften

Buurtbewoner Eddy Haerens heeft zijn twijfels over de geluidswanden: "Het gaat om glazen wanden, maar die hebben geen akoestische meerwaarde. Die dienen om de padelvelden van mekaar te scheiden. Als men een omgevingsvergunnning aanvraagt voor een padelterrein, zou daar een geluidsstudie aan toegevoegd moeten worden, en dat is niet gebeurd. Dus we gaan nu eerst bezwaarschriften indienen, en wij hopen dat de gemeente de vergunning uiteindelijk gaat weigeren. Desnoods gaan we in beroep, we gaan alle rechtsmiddelen gebruiken om dit tegen te houden", aldus Eddy. 

Meest gelezen