"Het Nationaal Park Hoge Kempen spreekt tot de verbeelding, we verwachten nog veel bezoekers"

Het Nationaal Park Hoge Kempen is de laatste dagen niet uit het nieuws weg te slaan want in het gigantische park wordt een klopjacht op Jürgen Conings gehouden. Maar het natuurgebied is ook de 'groene long' van Limburg.

"Het Nationaal Park Hoge Kempen is inderdaad een van de enige gebieden in Vlaanderen waar je nog echt kan verdwalen", beaamt regiobeheerder Lise Hendrick van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). "Het is 12.000 hectare groot en bovendien heel gevarieerd: er is een groot aaneengesloten stuk bos, er is een deel droge heide, en een stuk kwetsbaar gebied met natte vijvers en moeras." 

Niet alle delen van het natuurgebied zijn voor het publiek toegankelijk. "Sommige delen houden we bewust rustiger voor de natuur en andere delen zijn gewoon te nat om zo door te kunnen gaan", gaat Hendrick verder. "Ik weet natuurlijk niet wat die militair allemaal kan en weet, maar zelfs voor ons is het niet eenvoudig om bepaalde gebieden te bereiken."

Internationale persaandacht

Het Park Hoge Kempen is voorlopig nog het enige nationale park in Vlaanderen en dat maakt het populair bij wandelaars en fietsers. "Door corona zijn er natuurlijk nog meer bezoekers naar het gebied gekomen maar tegelijkertijd zijn er ook buurtbewoners die geen idee hadden dat er een Nationaal Park zo dichtbij hun deur ligt", zegt Hendrick. Nu het natuurgebied zelfs de internationale media haalt, zou dat bezoekersaantal nog de hoogte in kunnen gaan. "Het gaat toch zeker tot de verbeelding spreken", denkt Hendrick. Slechte reclame is tenslotte ook reclame. 

radio 2

Meest gelezen