2018 Getty Images

Lady Gaga werd op haar 19e zwanger na seksueel misbruik: "Jaren later draag ik nog altijd de mentale gevolgen"

Lady Gaga werd op 19-jarige leeftijd verkracht door een mannelijke muziekproducer en daarna zwanger achtergelaten. Dat vertelt ze in de eerste aflevering van de nieuwe reeks van Prince Harry en Oprah Winfrey over mentale gezondheid. De mentale en fysieke gevolgen kwamen pas jaren later voor Gaga: "Ik had een complete zenuwinzinking die meerdere jaren aansleepte, ik voelde opnieuw de pijn die ik had tijdens mijn verkrachting."

In het nieuwe Apple TV+-programma "The me you can't see", dat Britse prins Harry samen met tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey produceert, vertelt de Amerikaanse popster Lady Gaga openlijk over een verkrachting in haar vroege carrière. Het programma nodigt verschillende bekendheden uit om te praten over het belang van mentale gezondheid.  

Bekijk hier de trailer van "The me you can't see", de tekst loopt daaronder verder:

"De producer zei dat hij mijn muziek zou verbranden als ik me niet uitkleedde", vertelt ze. "Ik weigerde, uiteraard, maar hij stopte niet met aandringen, ik bevroor en ik kan me het voor de rest niet herinneren." Na het misbruik liet hij haar achter in de straat van haar ouders, zwanger: "Ik voelde me misselijk en bleef overgeven." Voor zover bekend heeft Gaga geen kinderen, maar het is niet duidelijk of ze de keuze maakte om de zwangerschap zelf af te breken. 

Pas jaren na haar trauma volgde een volledige zenuwinzinking die enkele jaren zou duren: "Ik was mezelf niet meer". Zelfs toen ze in 2019 een Oscar voor "Beste originele nummer" kreeg voor "A star is born" ging het eigenlijk niet goed met de popzangeres. 

Bekijk hier Lady Gaga die in 2019 een Oscar wint voor het lied "Shallow", de tekst loopt daaronder verder:

2019 Invision

Gaga werd zelfs opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze opnieuw de pijn ervaarde die ze tijdens haar verkrachting had gevoeld: "De scans en onderzoeken konden niets vinden", aldus de zangeres. "Tot mijn verbazing verwezen ze me niet door naar een of andere specialist, maar naar een therapeut."

Gaga hintte al naar seksueel misbruik in haar nummers "Swine" en "Til it happens to you" en praatte er al eens over in een interview in 2014. De naam van haar verkrachter zal ze nooit onthullen: "Ik begrijp de #Metoo-beweging en alle mensen die zich comfortabel voelen om de identiteit van hun verkrachter prijs te geven, maar ik voel me daar zelf ongemakkelijk bij", stelt ze. "Ik wil nooit meer in contact komen met die persoon."

Bekijk hier de emotionele uitvoering van "Till it happens to you" op de Oscars in 2016, waarbij Gaga slachtoffers van seksueel geweld op het podium vraagt, de tekst loopt daaronder verder: 

Andere gasten die nog zullen verschijnen in het ophefmakende programma zijn onder anderen actrice Glenn Close en bekende chef Rashad Armstead

Meest gelezen