Videospeler inladen...

Terreurverdachte Jürgen Conings lag maandagavond 2 uur op de loer bij viroloog Marc Van Ranst

Na extra overleg op het Crisiscentrum bevestigt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne dat terreurverdachte Jürgen Conings maandagavond in de buurt was van een "doelwit" - VRT NWS verneemt uit goede bron dat het inderdaad gaat over viroloog Marc Van Ranst - en dat zijn wagen die dinsdag is teruggevonden was geboobytrapt. Volgens Van Quickenborne is het geen toeval dat Conings op de terroristenlijst van OCAD staat.

Het federaal parket heeft vandaag een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context" in de zoektocht naar Jürgen Conings. Daarom noemt VRT NWS hem nu een terreurverdachte.

Al sinds maandagavond wordt met man en macht gezocht naar Jürgen Conings, die spoorloos is en een heel wapenarsenaal bij zich heeft.

"Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit geen impulsieve daad is geweest", bevestigt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "De man heeft zich dagenlang voorbereid op deze daad. Het is iemand die op de terroristenlijst staat. Hij is heel gevaarlijk."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek van VRT NWS met minister Van Quickenborne en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Het is iemand die heel gevaarlijk is

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

"Bijvoorbeeld is gebleken dat hij maandagavond bij zijn verdwijning in de buurt van een doelwit is geweest en daar twee uur heeft rondgehangen, en uiteindelijk rechtsomkeer heeft gemaakt." Wie dat doelwit was, wil Van Quickenborne niet zeggen, maar VRT NWS verneemt uit goede bron dat het gaat over viroloog Marc Van Ranst, die sinds dinsdag op een geheim adres verblijft.

"De dag erna is de wagen teruggevonden", weet Van Quickenborne nog te melden. "Uit het onderzoek is gebleken dat die geboobytrapt was." In de auto lagen er oorlogswapens en volgens Van Quickenborne had Conings de bedoeling om slachtoffers te maken.

"Het is iemand die heel gevaarlijk is", zegt de minister nog. "Het is niet toevallig dat hij op de terroristenlijst van OCAD staat: omdat hij geweld wil gebruiken tegen de samenleving en tegen onze burgers."

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het gaat over dit soort mensen, die een bedreiging zijn voor onze samenleving en voor de veiligheid van onze mensen

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Van Quickenborne heeft ook een boodschap voor de duizenden Vlamingen die op de sociale media hun steun aan Jürgen Conings betuigen. "Ik denk dat het belangrijk is dat we goed uitleggen over wie het gaat. Het is de enige militair die op de OCAD-lijst staat. Mensen worden niet lichtzinnig op zo'n lijst geplaatst."

"Je moet weten dat de jihad-extremisten van IS ook op die lijst staan. Het gaat over dit soort mensen, die een bedreiging zijn voor onze samenleving en voor de veiligheid van onze mensen."

Bekijk hier een tweede fragment uit het gesprek van VRT NWS met minister Van Quickenborne en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Minister Verlinden: "Algemeen dreigingsniveau niet opgetrokken"

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft kort commentaar gegeven op het onderzoek na het overleg op het crisiscentrum. "Het is duidelijk dat deze man slechte intenties heeft geuit, ook in zijn afscheidsbrieven die hij naliet. Er is geen reden tot paniek, maar we moeten voorzichtig blijven." 

Op dit moment worden er geen extra veiligheidsmaatregelen genomen voor de buurtbewoners. "Het algemeen dreigingsniveau wordt niet opgetrokken", aldus de minister. Op de vraag of er nog concrete aanwijzingen zijn dat de militair in leven is kon of mocht de minister niet ingaan.

Bekijk het gesprek met minister Annelies Verlinden uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de uitzending van VRT NWS Live van vanmiddag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen