Nieuwe duurzamere veerboot op de Schelde in Antwerpen: "Voorzien van zonnepanelen" 

Sinds deze week vaart de nieuwe veerboot, Marnix Van Sint Aldegonde, op de Schelde. Die zal op termijn de oudere veerboot Simon Stevin vervangen ter hoogte van Sint-Anna. Het is een  een milieuvriendelijke veerboot die uitgerust is met de meest moderne en onderhoudsvriendelijke materialen en technieken. "Dit is een enorme meerwaarde voor onze Vlaamse vloot. We investeren maar liefst 4,4 miljoen euro in deze nieuwe veerboot,” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters (Open Vld).

De Schelde heeft er sinds deze week een nieuwe veerboot bij. Die kan ingezet worden voor de overtochten ter hoogte van Antwerpen, Kruibeke en Hoboken of Bazel en Hemiksem. Met 30 meter lengte en 9,5 meter breedte is er plaats voor zo'n 200 passagiers en 75 fietsen. Maar door de geldende coronamaatregelen neemt het veer op dit moment maximum 35 passagiers mee per overtocht. 

Groene boot

De Marnix Van Sint Aldegonde is ook best duurzaam. Hij is voorzien van zonnepanelen en verbruikt maar één derde in vergelijking met andere veren. “Ondanks het feit dat dit een klassieke veerboot is, zijn er enorme inspanningen geleverd in het kader van de duurzaamheid. Er is ook een mogelijkheid voorzien om in de toekomst snel en eenvoudig over te schakelen naar alternatieve brandstof of elektrische batterijen”, duidt minister Peeters. 

Wie de nieuwe veerboot eens wil uittesten, moet daarvoor momenteel in Antwerpen zijn, ter hoogte van het Steen of Sint-Anna. Op weekdagen is er elk half uur een overtocht vanaf 7 uur. In het weekend is dat vanaf 10 uur.

Meest gelezen