Vlaams Kampioenschap Atletiek in Lebbeke gaat door: "Allereerste nationale testevenement in de sport"

In Lebbeke gaat op zondag 23 mei het Vlaamse kampioenschap atletiek door als testevenement. "Dat is meteen ook het allereerste nationale testevenement in de sportsector", zegt Nathalie Willems van AC Lebbeke. De Lebbeekse atletiekclub slaat de handen in elkaar met de Vlaamse overheid en de Vlaamse Atletiekliga om uit te testen hoe grote evenementen coronaveilig georganiseerd kunnen worden.

De eerste sportwedstrijd als testevenement voor het coronaprotocol is een feit. Het doel is om te bekijken hoe grote evenementen kunnen georganisserd worden volgens de huidige maatregelen. Tijdens het evenement worden tal van wetenschappelijke metingen gedaan, met de steun van de Karel De Grote Hogeschool. 

Concreet is er op het Vlaams kampioenschap atletiek zondag plaats voor zo’n 300 atleten en 600 toeschouwers. Bovendien zal er een ploeg van 150 medewerkers en juryleden aanwezig zijn. In totaal zullen er dus ongeveer 1.000 mensen op en rond de atletiekpiste staan. Alle aanwezigen worden zowel voor als na het evenement getest.  

Strikte uurregeling

De organisatie doet er alles aan om de atleten en de toeschouwers zoveel mogelijk te verspreiden over de volledige dag. Er is een strikt uurrooster opgesteld waardoor er nooit meer dan 200 toeschouwers tegelijk aanwezig zijn. In elke discipline nemen 6 tot 8 atleten het tegen elkaar op, afhankelijk van het aantal beschikbare banen. Elke atleet neemt slechts deel aan één wedstrijd en mag pas een uur voor aanvang aanwezig zijn. Een kwartier na de wedstrijd moet die het terrein alweer verlaten.

We grijpen het Vlaams kampioenschap atletiek aan om lessen te leren, die ook ná corona nuttig kunnen zijn

minister van Sport Ben Weyts (N-VA)

Dankzij de constructieve samenwerking tussen AC Lebbeke, de Vlaamse Atletiekliga en het kabinet Sport van de Vlaamse Regering is het mogelijk om een wedstrijd te organiseren voor zoveel mogelijk atleten. “We grijpen het Vlaams kampioenschap atletiek aan om lessen te leren, die ook ná corona nuttig kunnen zijn”, zegt Weyts. Het is de bedoeling dat er binnenkort meer sportevenementen kunnen volgen.

kasto80

Meest gelezen