D-day voor Hooverphonic op het Songfestival: maken ze hun ambitie waar? En wie zijn de concurrenten? 

Vanavond is het zover: dan staat na een jaar afwezigheid de finale van het Eurovisiesongfestival op het programma. De hoop van België is gevestigd op Hooverphonic, die met hun lied "The wrong place" een plaats in de top vijf ambiëren. Concurrentie komt er onder meer van Frankrijk, dat met een typisch chanson hoge ogen gooit in Rotterdam. 

The right place

Het Eurovisiesongfestival bleek tot nu niet the wrong place voor Hooverphonic. Ze konden zich in de eerste halve finale (de met voorsprong sterkste van de twee) verzekeren van een plaats in de finale en treden daar als vierde aan. Dat is in principe niet de meest ideale plaats want erna komen nog 22 andere liedjes; mensen zouden België wel eens kunnen vergeten. Maar aan de andere kant: de eerste drie liedjes op dit Songfestival maken hun pijlen van hetzelfde (zwakke) hout. België zal het eerste moment in de show zijn waar mensen iets anders zullen zien, met een act die focust op de muzikanten en de muziek... En op de stem van Geike.

Herbekijk hier hoe Hooverphonic het er vanaf bracht in de halve finale: 

Videospeler inladen...

Die stem klonk gisteravond overigens alweer feilloos tijdens de generale repetitie waarbij de vakjury's hun punten reeds bepaalden. Rust is wat dat betreft bijzonder belangrijk. De reden waarom zangeres Geike zich liet verontschuldigen voor het laatste interview dat we voor de finale konden afnemen met Hooverphonic, gisteren na de eerste dress rehearsal voor de finale van vandaag.

Tijdens dat interview herhaalde Alex Callier zijn ambitie om top vijf te halen. Ambitieus, want geen enkele Vlaamse inzending scoorde ooit zo hoog op het Songfestival. "Als het niet zo zal zijn, zal dat een ontgoocheling zijn. Nu moeten we ambitieus zijn. We moeten hoog mikken om ergens te proberen te geraken. Maar we zullen zien."

Bekijk hier het laatste interview met Hooverphonic (en lees verder onder video):

Videospeler inladen...

33 jaar na Céline Dion weer een winnaar in het Frans?

Onze zuiderburen sturen met Barbara Pravi een Edith Piaf anno 2021 naar het Songfestival. Zij brengt in de typische Piaf-stijl een al even typisch Frans chanson: "Voilà".  Een kippenvelmoment naar het einde van de show toe. Het is een van de favorieten van Hooverphonic-frontman Alex Callier... en van vele anderen.

Pravi - die ook naast het podium innemend omgaat met pers en publiek - zou zo maar eens de eerste Franse overwinning sinds 1977 (!) kunnen binnenhalen en Frankrijk op een totaal van zes overwinningen brengen. Het zou ook van Duitsland in 2010 geleden zijn dat een van de vijf grote Eurovisielanden zou winnen. En als Frankrijk het niet doet voor de big five, dan misschien wel de rock uit Italië.

Ook Zwitserland zingt in het Frans dit jaar: met indrukwekkende stem brengt Gjon's Tears zijn melancholische lied "Tout l'univers". Ook hij is een kanshebber dit jaar om met behoorlijk wat douze points weg te lopen. De laatste keer dat een Frans lied het Songfestival won, was trouwens "Ne partez pas sans moi" van Céline Dion voor... Zwitserland in 1988.

Bekijk hier de Franse inzending "Voilà": 

Dansen!

Het Songfestival is vooral één groot feest en op dat feest wordt dit jaar ook weer flink gedanst. Griekenland wordt vertegenwoordigd door de Nederlands-Griekse Stefania, die feilloos haar "Last dance" brengt. De act zal bij veel kijkers de vraag doen rijzen "Hoe doen ze dat?" Het antwoord: een green key, een groen scherm waar virtueel mee kan worden gespeeld.

Bij de bookmakers staat Malta al een hele tijd bij de toppers. Destiny won in 2015 nog het Junior Songfestival en kan de eerste junior zijn die ook het grote festival wint, met "Je me casse". Bij de eerste repetities in Rotterdam was er plots wat twijfel, maar die verdween snel weer in de aanloop naar de eerste halve finale, waar ze zich kwalificeerde voor vanavond.

Litouwen heeft nog niet vaak goed gescoord op het Songfestival, de twee andere Baltische staten konden het festival begin jaren 2000 winnen. Dit jaar zit er wellicht wel een goede score in voor Litouwen. The Roop brengt een heel aanstekelijk "Discoteque", met opvallende danspansjes.

Bekijk hier het lied van Litouwen: 

Folk en elektro

En dan hebben we nog Oekraïne. De groep Go_A brengt een interessante combinatie van elektro en folk met hun lied "Shum". De voorbije dagen is het lied uitgegroeid tot een van de grote kanshebbers voor het podium en mischien ook wel de eindwinst. Een opvallend keelgeluid, in het Oekraïens gezongen, een tempo dat steeds wordt opgedreven, een intrigerende act en opzwepende beelden op de videoschermen in de achtergrond... Ten huize Bart Kaëll en Luc Appermont houden ze er blijkbaar niet erg van, maar wellicht zullen er vanuit andere huiskamers toch veel stemmen richting Oekraïne gaan.

Bekijk hier de inzending van Oekraïne: 

Meest gelezen