Videospeler inladen...

BEKIJK - "Dit is geen vredesakkoord": conflictjournalist Rudi Vranckx over staakt-het-vuren in Israël in VRT NWS Live 

Na 11 dagen van wederzijdse bombardementen is de rust in Israël (tijdelijk) weergekeerd. Afgelopen nacht werd er een staakt-het-vuren overeengekomen tussen Hamas en het Israëlische leger. We kregen de voorbije week bijzonder veel vragen en opmerkingen over het Israëlisch-Palestijns conflict. Om een antwoord te kunnen geven op die vragen hebben we conflictjournalist Rudi Vranckx in de studio van onze VRT NWS Live uitgenodigd. 

De volledige VRT NWS Live met jullie vragen over het Israëlisch-Palestijns conflict kan je onderaan dit artikel herbekijken. We pikken er alvast vijf interessante fragmenten uit. 

"Zal dit staakt-het-vuren standhouden?"

"Een staakt-het-vuren is geen vredesakkoord", benadrukt conflictjournalist Rudi Vranckx. Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor het conflict opnieuw zou kunnen oplaaien: 

Videospeler inladen...

"Hoe is dit conflict precies begonnen?"

Even terug naar het begin. We vroegen Rudi Vranckx om eenvoudig uit te leggen hoe dit conflict ontstaan is:

Videospeler inladen...

"Wat is een mogelijke oplossing voor het conflict?"

Het is duidelijk dat het niet eenvoudig wordt om een einde te maken aan het conflict en een langdure vrede te garanderen. Is zo'n oplossing überhaupt mogelijk?

Videospeler inladen...

"Hoe kijkt Rudi Vranckx zelf naar de toekomst van Israël?"

Rudi Vranckx volgt het conflict al jaren voor VRT NWS. Hij zag het geweld al verschillende keren opflakkeren en opnieuw gaan liggen. Hoe kijkt hij naar de toekomst? Ziet hij die eerder positief of negatief in?

Videospeler inladen...

"Waarom kunnen jullie niet neutraal berichtgeven over dit conflict?"

Tussen de vele vragen die we kregen zat ook heel wat kritiek op onze berichtgeving. Van beide kanten kregen we het verwijt partijdig te zijn. Is die kritiek terecht? Hoe pakken wij het als nieuwsdienst aan?

Videospeler inladen...

We legden Rudi Vranckx nog veel meer vragen en opmerkingen voor. De volledige VRT NWS Live kan je hier herbekijken: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen