Vierde dag in zoektocht naar militair Jürgen Conings: welke sporen hebben de speurders al onderzocht?

We zijn dag vier ingegaan van de zoektocht naar de potentieel gevaarlijke militair Jürgen Conings. De politie is met man en macht naar hem op zoek in het Limburgse Nationaal Park Hoge Kempen. Het federaal parket vermoedt nog steeds dat de man zich daar ergens levend (en gewapend) verschanst. Maar welke elementen en sporen zijn al gevonden en onderzocht? 

Het federaal parket is karig met informatie, over de status van de zoekactie, maar ook over waarom specifiek in dat gebied wordt gezocht. "Op basis van elementen uit het dossier vermoeden we dat hij zich nog altijd levend verschanst in het park", klonk en klinkt het bij het federaal parket. 

Al horen we ook dat "alle pistes nog openliggen". Welke elementen (waarvan we weet hebben) hebben de speurders al in handen?

  • De afscheidsbrieven waren een eerste aanleiding tot ongerustheid bij de speurders. Maandagavond was Conings niet thuisgekomen. Er werden drie afscheidsbrieven gevonden waar hij dreigende taal spreekt tegenover de overheid, virologen en het leger. Hij zou daarin laten optekenen hebben dat hij zich niet zonder slag of stoot zou overgeven.
  • Nadat Conings dinsdag werd opgemerkt in Leopoldsburg werd een klopjacht georganiseerd. Dinsdagavond werd zijn auto gevonden bij het Dilserbos. In de auto werden vier antitank-raketten teruggevonden, het zware geschut waarvan al vermoed werd dat Conings ze had meegenomen uit een kazerne.

Herbekijk hier een uitleg van Anne Vanrenterghem over wat er al allemaal onderzocht werd (en lees daaronder verder):

Videospeler inladen...
  • Er zouden ook draden aan de auto gehangen hebben, en ontmijningsdienst DOVO kwam ter plekke dinsdag. Hoewel het federaal parket aangaf dat er geen "boobytraps" werden gevonden in de wagen, zou na grondiger onderzoek nu toch een soort van vuurwerk gevonden zijn. Het is niet duidelijk wat de bedoeling daarvan was. Het federaal parket zegt in een persbericht dat er inderdaad een "verdacht mechanisme" is aangetroffen en dat er gewacht wordt "op het technische verslag van DOVO over de mogelijke uitwerking ervan." Minister Van Quickenborne (Open VLD) laat weten dat de auto "geboobytrapt" was "met de bedoeling om slachtoffers te maken". Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context."
  • Conings zou ook andere wapens mee hebben genomen, en het parket gaat ervan uit dat hij nog altijd gewapend is. Woensdagavond werden er geweerschoten gehoord. Die zouden mogelijk gelinkt zijn aan het typische geluid van een geweer waarvan vermoed wordt dat Conings het bij zich heeft. Op basis van die schoten zou een gebied van 20 vierkante kilometer zijn afgezet, waarin speurders sinds gisteren (voorlopig tevergeefs) op zoek zijn naar Conings.
  • Er werden bij de zoektocht in het enorme natuurgebied wel al kledingstukken gevonden, en ook een verborgen bivakplek. Die worden nu allemaal onderzocht op DNA om te bekijken of ze van de spoorloze militair zijn.
  • De politie deed ook al telefonieonderzoek, en bekeek camera- en ANPR-beelden. Voorlopig allemaal zonder resultaat, Conings lijkt helemaal gedeconnecteerd te zijn van de wereld. 

Meest gelezen