Roofvogels ingezet om lastige kraaien te verjagen in Lanaken: "Ze bekrassen auto's en laten vuile sporen na"

Kraaien veroorzaken al een aantal weken behoorlijk wat overlast rond het woonzorgcentrum Bessemerberg in Lanaken. De directie heeft de hulp van een valkenier ingeroepen. Die gebruikt woestijnbuizerds en een slechtvalk om de kraaien te verjagen. 

Het is al het tweede jaar op rij dat het woonzorgcentrum Bessemerberg in Lanaken te maken heeft met assertieve kraaien.  Vooral in het broedseizoen veroorzaken die problemen. Ze komen dan larven van meikevers zoeken onder het gazon, maar zijn dan ook bijzonder assertief en indringers moeten dan uit de buurt blijven.  

Algemeen directeur Patrick Claes: "In autoruiten en -spiegels, maar ook in de vensters van de gebouwen zien ze hun spiegelbeeld, maar beschouwen dat een als vijandige vogel en vallen die aan.  Ze pikken tegen spiegels en in het rubber, of maken krassen op de carrosserie en laten flink wat vuile sporen na. "

Door de woestijnhaviken en de slechtvalk durven de kraaien niet meer laag bij de grond naar voedsel te zoeken
Valkenier Dominique Willems

De directie heeft nu valkenier Dominique Willems uit Diepenbeek om hulp gevraagd.   “Ik gebruik woestijnbuizerds en een slechtvalk om de kraaien te verjagen”, verduidelijkt de valkenier. “Dat is de natuurlijke vijand van de kraai en die durft dan niet meer laag bij de grond naar voedsel te zoeken." De agressiviteit van de kraaien vermindert trouwens ook zodra de jongen zelfstandig worden en uitvliegen. "Maar tot dan kunnen ze behoorlijk assertief zijn”, waarschuwt de valkenier.

Meest gelezen