James Arthur Photography

Ziekenhuizen mogen weer niet-dringende ingrepen uitvoeren

In provincies waar op de diensten intensieve zorg minder dan de helft corona-patiënten liggen, mogen de ziekenhuizen weer niet-dringende, niet-covid ingrepen uitvoeren. Dat is zo in Vlaanderen, maar niet in Brussel.

De Vlaamse ziekenhuizen schalen af van fase 2A naar 1B, wat betekent dat ze mogen starten met een inhaaloperatie. Want op de eerste plek zullen wellicht alle uitgestelde ingrepen afgewerkt worden. Het gaat om zaken als hartoverbruggingen of bepaalde kankerbehandelingen.

De voorwaarde voor die afschaling is dat minder dan de helft van de patiënten op intensieve zorg met corona besmet is. Dat is zo in de Vlaamse provincies, maar niet in Henegouwen, Namen of Brussel. Verwachting is wel dat ook daar snel de drempel voor versoepelingen bereikt wordt.

De volgende fase is dan 1A, als àlle ingrepen weer uitgevoerd mogen worden. Daarvoor moeten de ziekenhuizen op intensieve zorg minder dan een kwart corona-patiënten hebben.

Beluister hier het gesprek met Margot Cloet, topvrouw bij Zorgnet Icuro, in "De ochtend": 

Meest gelezen